Adriana
Publicat în 21 august 2012, 22:24 / 280 elite & idei

Corina Vințan: Avem doar politicieni. Vrem oameni de stat

Corina Vințan: Avem doar politicieni. Vrem oameni de stat
+ Observator • + Politic

Nu am votat la referendum şi conştiinţa mea de cetăţean e împăcată. Nu am văzut rostul unui demers politic care îmi irosea timpul şi energia pentru a-mi da cu părerea şi ştampila pe o temă falsă pentru România. Dacă Preşedintele ţării ar trebui să fie veşnicul candidat al unui concurs de popularitate, iar noi juriul care îi conferă sau îi retrage titlul, atunci probabil că aş fi mers. Cum nu e cazul, am simţit că votul meu ar legitima o gaşcă de băieţei care se joacă cu chibriturile fără să realizeze că pot aprinde o ţară.

Iar ţara e deja aprinsă. Şi spun asta doar gândindu-mă la kioscarul din colţ care, supărat că într-o duminică toridă de vară l-am deranjat pentru a-i cumpăra doar un pachet de ţigări, m-a acuzat de nepăsare, aroganţă şi „hodoronc – tronc” de “băsism”. M-am tot întrebat apoi dacă “băsiştii” au o serie de trăsături replicabile, imposibil de trecut cu vedere şi de ascuns. Ei bine nu, din moment ce taximetriştii cu care merg în fiecare zi mă suspectează că aş fi un pui de “ uselistă” sau “uslaşă” doar pentru că nu am radicalismul lor. Kioscarul din colţ şi taximetriştii sunt oameni cu care până mai ieri vorbeam despre copii, căţei, murăturile de toamnă, starea vremii, boli şi drumurile proaste. De câteva săptămâni încoace, conversaţia dintre oamenii obişnuiţi a depăşit cadrul normalului şi totul a căpătat dimensiunile unei isterii naţionale. Copiii se războiesc cu părinţii, soţii se ameninţă cu divorţul, prietenii devin duşmani, Europa nu mai e Europa, iar România e mai divizată ca oricând. Iar în această atmosferă încinsă de o vară irespirabilă şi de o politică iresponsabilă, România a ajuns la cea mai importantă răscruce a istoriei sale postcomuniste.

De fapt, pe seama violenţei politice antrenate, referendumul nu mai poate fi despre a fi pro sau anti Băsescu, nici vorbă nu poate fi despre validarea lui Antonescu, ci despre ce opţiuni avem ca cetăţeni în faţa unei clase politice în totalitate compromisă. Faptul că astăzi ne uităm cu emoţie la instituţiile statului care s-ar putea prăbuşi precum piesele de domino nu poate fi consecinţa exclusivă a vicierii democratice doar într-o parte a scenei politice. Sămânţa viciului a fost sădită demult, atunci când fiecare partid politic ajuns la putere a înţeles că politica se face în primul rând pentru retribuirea a lor săi sau a celor din apropierea lor. Referendumul a fost prilejul cu care s-a văzut cel mai bine pericolul politicii ca bătălie pentru resurse în beneficiul unui grup restrâns. Indiferent de deznodământul pe care Curtea Constituţională ni-l va oferi în privinţa referendumului, niciunul din actorii politici implicaţi în acest război de-o vară nu va putea ieşi onorabil.

Odată arama dată pe faţă, măştile căzute şi interesele devoalate, părţile combatante sunt complet nude în faţa unui electorat care aşteaptă o clasă politică care să guverneze cu gândul la interesul public şi la adevăratele probleme ale României. Dacă Polonia şi-a pierdut jumătate din leadership într-un tragic accident aviatic, mă tem că actualul leadership din România se va autoelimina prin chiar natura acţiunii politice care nu mai corespunde cu exigenţele societăţii.

După lunga vară a „cuţitelor lungi”, sper că politica româneasca va intra într-o noua eră  care va aduce cu sine figuri de politicieni care să-şi fundamenteze existenţa politică pe eficienţă, performanţă şi viziune politică. Dincolo de a avea nevoie de oameni politici care să-şi dispute puterea, România are nevoie de un pic mai mult şi anume de oameni politici care să fie şi oameni de stat.

 

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe