Matei Bogdan
Publicat în 25 martie 2020, 17:46 / 31 elite & idei

Cosmin Marinescu: ÎNCREDEREA, cel mai important activ în asigurarea stabilității sistemului economic!

Cosmin Marinescu: ÎNCREDEREA, cel mai important activ în asigurarea stabilității sistemului economic!

Încrederea este cel mai important activ în gestiunea situațiilor de criză și în asigurarea stabilității sistemului economic, susține consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, într-un articol pe blogul său. Pentru a restabili această încredere sunt esențiale regulile și capacitatea de a impune reguli adecvate în condiții de criză, spune acesta.

Consilierul prezidențial pe probleme de politici economice și sociale numește coronavirusul ”lebăda neagră” care a gripat rapid economia aproape la nivel mondial. În acest context, îndeamnă statele afectate să trateze cu responsabilitate scenariile de criză economică astfel încât să poată gestiona eficient consecințele imediate asupra unor activități și sectoare economice.

Acesta spune că ar putea exista și consecințe mai profunde ale acestei crize, care astăzi nu pot fi văzute, dar care vor cântări greu atunci când societatea va reveni la normalitate.

Cosmin Marinescu atrage atenția că indiferent de forța instrumentelor economice de intervenție, nicio țară nu este pregătită să facă față deficitului de încredere și de aceea cataloghează încrederea ca fiind cel mai important activ în gestiunea situațiilor de criză, în asigurarea stabilității sistemului economic și a unei minime predictibilități în revenirea acestuia.

Soluțiile trebuie orientate cu prioritate asupra sectoarelor direct afectate, prin măsuri punctuale, care să diminueze efectele de contagiune la nivelul altor sectoare economice, susține Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pe probleme de politici economice și sociale.

Criza de încredere poate deveni într-un final mai periculoasă decât criza economică, avertizează acesta. Pentru a preveni acest lucru, Cosmin Marinescu spune că trebuie ca politicile publice să se axeze în principal pe refacerea încrederii și abia apoi pe injecții financiare în piețe.

În final, consilierul prezidențial spune că ne va aștepta o perioadă plină de incertitudini, neexistând însă niciun dubiu legat de faptul că economia va suferi daune.

Cosmin Marinescu este consilier prezidențial, Departamentul Politici Economice și Sociale, încă din anul 2014, a fost vicepreședinte al Comisiei de specialitate pentru Buget și Finanțe a Partidului Național Liberal în perioada 2013-2014. A lucrat în Ministerul Economiei în 2012 și Ministerul Finanțelor Publice în 2013, în calitate de consilier al ministrului și viceprim-ministrului pe probleme de politici economice și fiscal-bugetare economist român. Este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București și profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice, cadru didactic din 1998 și doctor în Economie.

https://agrointel.ro/

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe