Adriana
Publicat în 13 martie 2013, 13:33 / 88 elite & idei

Cozmin Guşă: Venirea comuniştilor la putere în R. Moldova ar fi o mare înfrângere a României

Cozmin Guşă: Venirea comuniştilor la putere în R. Moldova ar fi o mare înfrângere a României
+ Observator

Analistul politic Cozmin Guşă a declarat, vineri, la emisiunea Realitatea la Raport de la Realitatea TV, că România are o miză foarte importantă în Republica Moldova, care este în prezent scena unor lupte dure în sânul coaliţiei pro-europene aflate la guvernare. O eventuală venire a comuniştilor lui Vladimir Voronin la putere ar fi o înfrângere pentru România, a precizat Guşă.
„Acolo noi avem o miză foarte importantă, miza concordanţei cu spaţiul fost sovietic. Din nefericire, cei care se ceartă acum se ceartă pe bani şi în condiţiile în care noi nu avem o dispoziţie clară din partea statului român de negociere cu Moscova, aceşti domni de la Chişinău îşi permit să facă acest lucru care destablizează foarte mult zona”, a declarat Cozmin Guşă.

„Ce se intampla astazi este o anormalitate europeana, doar alaltaieri eram la Bruxelles si discutam cu oficialii de acolo cum sa inchida capitolul de agricultura, ca sa nu mai vorbesc de alte detalii legate de ambitiile economice ale celor doi Vlad, Filat si Plahotniuc”, a completat analistul politic.

El a apreciat că o eventuală venire la guvernare a comuniştilor, care fac în prezent eforturi să dărâme guvernul condus de Vlad Filat, ar fi o veste proastă.

„Ar fi o mare înfrângere a României dacă cumva în acest moment comuniştii lui Voronin ar putea să revină la putere. Asta ar însemna că strategiile noastre, care sunt usor oculte dar legitime, ar fi egale cu zero”, a spus Guşă.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că România „urmăreşte cu preocupare evoluţia politică din Republica Moldova”.” Să nu uităm că acum 3 ani, 3 ani jumate, încă aveam sârmă ghimpată pe Prut”, a precizat Corlăţean.

Guvernul pro-occidental din Republica Moldova ar putea fi dărâmat de o moţiune de cenzură, depusă de Partidul Comunist, aflat în opoziţie. Stabilitatea guvernului condus de Vlad Filat se clatină după ce, la începutul acestui an, au aparut tensiuni puternice între cele trei formaţiuni care formează cabinetul.

Dupa îndepărtarea din funcţia de vicepreşedinte al parlamentului a democratului Vladimir Plahotniuc, un personaj controversat şi cu o avere estimată la 2 milioane de dolari, partidul său nu mai este dispus să-l susţină pe Vlad Filat în fruntea guvernului. De situatie profită, însă, comuniştii, care au depus o moţiune de cenzură care va fi discutată saptămâna viitoare în legslativul de la Chişinău.

Analiştii modoveni dau şanse de 50% ca această moţiune să fie votată, ceea ce ar însemna îndepărtarea de la putere a guvernului pro-occidental şi revenirea comuniştilor la frâiele puterii, fie prin formarea unui guvern alături de partidul Democrat, condus de Marian Lupu, fie prin provocarea alegerilor anticipate, ultimele sondaje plasând partidul condus de Voronin pe primul loc în opţiunea electoratului moldovean.

Articol publicat pe www.realitatea.net

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe