Matei Bogdan
Publicat în 29 mai 2019, 16:23 / 202 elite & idei

Cristi Danileț: Ce se întâmplă cu Justiția în era post-Dragnea? 5 direcții de urmat pentru Guvern

Cristi Danileț: Ce se întâmplă cu Justiția în era post-Dragnea? 5 direcții de urmat pentru Guvern

PSD își schimbă conducerea, după condamnarea președintelui partidului, dar nu renunță la Guvernare. Se impune întrebarea: ce se va întâmpla cu modificarea legislației penale? Va renunța premierul Dăncilă la aceste modificări? Într-un interviu acordat RFI, judecătorul Cristi Danileț afirmă că nu doar Guvernul, ci și Parlamentul are obligația de a renunța la modifcările distructive din legislația penală. În caz contrar, ”ar fi ignorată opinia exprimată de cetățeni la referendum, iar România ar pierde procese pe bandă rulantă la Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Într-un stat normal, cetățenii sunt protejați, nu infractorii, așa cum s-a petrecut în ultimii doi ani”, subliniază Cristi Danileț.

În condițiile în care premierul Viorica Dăncilă, șef interimar al PSD după încarcerarea lui Liviu Dragnea, a spus răspicat că social-democrații nu vor renunța la guvernare, problema modificărilor controversate din justiție trebuie urgent clarificată.

În interviul acordat RFI, judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj, subliniază că rezultatul referendului din 26 mai a arâtat cât se poate de clar că românii vor o justiție independentă și continuarea luptei anti-corupție. În acest condiții, spune fostul membru CSM, ”Guvernul trebuie să analizeze toate modificările aduse legislației penale și să revină asupra celor cu efecte negative. Executivul poate face acest lucru printr-un proiect de lege prezentat Parlamentului. (…) Nu doar Guvernul e responsabil de ce s-a întâmplat în Justiție în ultimii ani, ci și Parlamentul. Este necesar să se renunțe la toate modificările care nu respectă legislația internațională și care ar putea duce în final la pierderea multor procese de către România la Curtea Europeană de Justiție cu sediul în Luxemburg”.

Judecătorul Cristi Danileț mai afirmă că sunt și modificări de bun augur făcute de coaliția PSD – ALDE prin care s-a pus legislația în acord cu deciziile CCR, însă multe alte măsuri au efecte distructive asupra independenței justiției și a luptei anti-corupție. Magistratul subliniază că într-un stat normal ”cetățenii sunt protejați de lege, nu infractorii”.

Cristi Danileț formulează și cinci recomandări pentru Guvern care ar duce la normalizarea situației din Justiție:

1. Desființarea secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. ”Magistrații sunt de acord să răspundă în fața legii în cazul comiterii de infracțiuni, dar nu suntem de acord să răspundem în fața unei secții special create pentru noi”.

2. Întărirea Agenției Naționale de Integritate.

3. Eficientizarea Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), acea agenție înființată pentru valorificarea bunurilor confiscate.

4. Introducerea criteriului de meritocrație în alegerea judecătorilor CCR, care a devenit o instituție profund politizată.

5. Rediscutarea imunității parlamentare, care s-a transformat aproape într-o impunitate. Dacă Parlamentul nu aprobă investigarea unor miniștri, procurorii nu merg mai departe. Dacă Parlamentul nu aprobă arestarea sau percheziționarea unui parlamentar, procurorii nu pot merge mai departe. Or, nu este normal ca pentru activități care nu au legătură cu cele politice actele de investigare, de urmărire penală sau de judecată să nu se poată desfășura.

AUDIO: https://www.rfi.ro/justitie-111877-justitia-era-post-dragnea-directii-guvern

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe