OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2016, 23:35 / 267 elite & idei

Cristi Dănileț: ONG-urile care se ocupă de combaterea violenței în familie trebuie să facă o bază de date

Cristi Dănileț: ONG-urile care se ocupă de combaterea violenței în familie trebuie să facă o bază de date

Judecătorul Cristi Dănileț a declarat luni că în România lipsește o bază de date care să poată fi accesată la orice oră pentru ca instituțiile statului să poată avea informații despre ONG-urile care se ocupă cu consilierea sau cu adăpostirea victimelor violenței în familie.

„Copiii, se pare, sunt victimele violenței în familie la care nu prea ne gândim. Violurile în grup au devenit o modă și avem foarte multe dosare, cred că o dată la trei zile avem un minor trimis în judecată pentru un viol și o dată la patru zile avem un minor condamnat pentru omor. Pentru a evita aceste cazuri, ar trebui să facem ceva pentru prevenirea violenței. Ce ne lipsește pentru prevenirea violenței? Cred că ONG-urile trebuie să facă o bază de date în care să se spună clar care dintre ele fac consiliere, care fac adăpostire, acea bază de date să fie online pentru noi, instituțiile publice, și, în special, pentru Poliție și să fie adusă la zi pentru cazurile urgente”, a spus Dănileț, la o conferință privind combaterea abuzurilor împotriva femeilor organizată în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței domestice”, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că agresorii ar trebui tratați „fără milă”, iar în cazul acestora să fie aplicată și pedeapsa complementară.

„Pentru agresori eu aș insista pentru ‘fără milă’. Așa cum ăla poate să o bată pe ea fără milă sau invers când femeia îl bate pe bărbat fără milă, că sunt și astfel de cazuri, tot așa trebuie ca Poliția și magistrații să intervină fără milă. De aceea, cred că sancțiunile trebuie să fie aspre, mari și cu executare, și mai trebuie să aplicăm și pedepsele acelea complementare, sunt în cod, dar nu prea sunt acum aplicate. Este vorba mai exact de pedeapsa după stabilirea sancțiunii finale, pedeapsă complementară și anume interdicția de a se apropia de victimă, de copii, interdicția de a se întoarce în locuința familiei, interdicția de a se apropia chiar de locul de serviciu sau alte locuri pe care le frecventează victima. Avem legislație, dar ea nu este aplicată”, a menționat Dănileț.

El a adăugat că victimele violenței în familie sunt marcate „de lipsă de curaj”, pentru că nu știu ce se va întâmpla dacă îl reclamă pe agresor în condițiile în care nu au încredere în reacția instituțiilor statului.

„Ce am remarcat din dosarele pe care le avem este că foarte multe victime se împacă cu agresorul. Fac demersul judiciar fie pentru ordinul de protecție, fie o plângere penală pentru investigarea agresorului, iar la un moment dat se împacă cei doi. Asta e bine, dar aș vrea ca împăcarea asta să fie una reală, în sensul că acel cuplu a urmat o consiliere, o terapie, s-au remediat problemele sau au ajuns la concluzia că divorțează și nu mai urmează demersul judiciar. Din nefericire, însă, aceste cazuri de împăcare de fapt nu sunt voința proprie a victimei, ci victima este influențată, amenințată, șantajată pentru a se împăca”, a spus judecătorul.

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe