Adriana
Publicat în 18 ianuarie 2017, 12:57 / 136 elite & idei

Cristi Unteanu: Avertismentul sever pentru România

Cristi Unteanu: Avertismentul sever pentru România
+ Observator

A venit acest avertisment transmis de Moscova către România şi, mai departe, către NATO şi UE: oricând se pot scoate hărţi care să fundamenteze cereri de tip revendicare teritorială. În orice moment, pentru orice ţară din această parte a Europei, pe o asemenea bază, pot fi realimentate, instantaneu şi cu o forţă destructivă potenţială enormă, vechile uri şi tensiuni, reformulate în termenii geopoliticii secolului XXI.

Sigur că, spune acest mesaj, deocamdată vorbim pentru urechea entuziastă a noului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova. Dar, mâine, exact acelaşi tip de hărţi poate fi scos la demonstraţie pentru a alimenta un focar conflictual din Balcanii de Vest, spre exemplu, sau din Ţările Baltice sau, de ce nu, deloc imposibil, între Ungaria şi ţările vecine, sau vorbind despre Polonia, sau despre Slovenia, sau despre Bulgaria, Macedonia sau Grecia… Totul este, spun jucătorii strategici de şah ai politicii de la Moscova, ca baza naţională de percepţie dintr-una dintre ţările-ţintă să fie îndestul de motivată ca urmare a unor acţiuni profesioniste de propagandă şi infiltrare făcute de ani şi ani de zile, pentru a primi şi dezvolta mesajul iniţial şi a-l trece putea direcţiona spre etapa următoare, cea de situaţie conflictuală. A doua condiţie, relativ cu mult mai uşor de realizat, este să existe un lider politic cu viziuni naţionaliste care să dorească să amplifice un asemenea tip de mesaj şi să-l traducă în termenii potriviţi pentru a inflama toate percepţiile, sensibilităţile şi memoriile latente ale populaţiei. Scenariul pus acum în mişcare este unul clasic şi, tocmai de aceea, îndelung exersat în toate şcolile înalte de jocuri politice şi strategice. Un lider politic naţional, de preferinţă unul aflat în cea mai înaltă poziţie de reprezentativitate, în cazul nostru Preşedintele Dodon, merge la Moscova şi este primit de omologul său rus, Preşedintele Putin, cu care face schimbul tradiţional de cadouri. Acesta e momentul în care Igor Dodon primeşte o hartă a „Moldovei Mari”, întocmită la fine de secol XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după izbucnirea războiului ruso-turc din 1790-1891, cuprinzând teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei româneşti Moldova, nordul Bucovinei, dar şi o parte din Dobrogea.

http://adevarul.ro/moldova/politica/avertismentul-sever-pentruromania-1_587f1e445ab6550cb8896d81/index.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe