Adriana
Publicat în 18 ianuarie 2017, 12:57 / 146 elite & idei

Cristi Unteanu: Avertismentul sever pentru România

Cristi Unteanu: Avertismentul sever pentru România
+ Observator

A venit acest avertisment transmis de Moscova către România şi, mai departe, către NATO şi UE: oricând se pot scoate hărţi care să fundamenteze cereri de tip revendicare teritorială. În orice moment, pentru orice ţară din această parte a Europei, pe o asemenea bază, pot fi realimentate, instantaneu şi cu o forţă destructivă potenţială enormă, vechile uri şi tensiuni, reformulate în termenii geopoliticii secolului XXI.

Sigur că, spune acest mesaj, deocamdată vorbim pentru urechea entuziastă a noului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova. Dar, mâine, exact acelaşi tip de hărţi poate fi scos la demonstraţie pentru a alimenta un focar conflictual din Balcanii de Vest, spre exemplu, sau din Ţările Baltice sau, de ce nu, deloc imposibil, între Ungaria şi ţările vecine, sau vorbind despre Polonia, sau despre Slovenia, sau despre Bulgaria, Macedonia sau Grecia… Totul este, spun jucătorii strategici de şah ai politicii de la Moscova, ca baza naţională de percepţie dintr-una dintre ţările-ţintă să fie îndestul de motivată ca urmare a unor acţiuni profesioniste de propagandă şi infiltrare făcute de ani şi ani de zile, pentru a primi şi dezvolta mesajul iniţial şi a-l trece putea direcţiona spre etapa următoare, cea de situaţie conflictuală. A doua condiţie, relativ cu mult mai uşor de realizat, este să existe un lider politic cu viziuni naţionaliste care să dorească să amplifice un asemenea tip de mesaj şi să-l traducă în termenii potriviţi pentru a inflama toate percepţiile, sensibilităţile şi memoriile latente ale populaţiei. Scenariul pus acum în mişcare este unul clasic şi, tocmai de aceea, îndelung exersat în toate şcolile înalte de jocuri politice şi strategice. Un lider politic naţional, de preferinţă unul aflat în cea mai înaltă poziţie de reprezentativitate, în cazul nostru Preşedintele Dodon, merge la Moscova şi este primit de omologul său rus, Preşedintele Putin, cu care face schimbul tradiţional de cadouri. Acesta e momentul în care Igor Dodon primeşte o hartă a „Moldovei Mari”, întocmită la fine de secol XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după izbucnirea războiului ruso-turc din 1790-1891, cuprinzând teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei româneşti Moldova, nordul Bucovinei, dar şi o parte din Dobrogea.

http://adevarul.ro/moldova/politica/avertismentul-sever-pentruromania-1_587f1e445ab6550cb8896d81/index.html

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe