OraNoua.ro
Publicat în 25 iunie 2014, 20:59 / 177 elite & idei

Cristian Bușoi: Aproximativ 60% dintre românii bolnavi de cancer nu beneficiază de tratament radioterapeutic

Cristian Bușoi: Aproximativ 60% dintre românii bolnavi de cancer nu beneficiază de tratament radioterapeutic

Aproximativ 60% dintre românii bolnavi de cancer care au nevoie de tratament nu beneficiază de radioterapie, a declarat sâmbătă fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, la Conferința „Drepturile pacienților bolnavi de cancer”, eveniment organizat de Coaliția Europeană a Pacienților Bolnavi de Cancer (ECPC).

„După calculele celor de la nivel european, în jur 60% dintre pacienți au în acest moment o problemă de acces. Fie trebuie să se ducă în centre private și cei mai mulți evident nu-și pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg în străinătate, oricum, e clar că sunt centre insuficiente. Eu știu că există pe lista de așteptare”, a spus Bușoi.

În opinia sa, un program al Băncii Mondiale pe această problemă, aflat în derulare, va fi o bună oportunitate de a dota spitalele publice cu aparate noi, așa cum trebuie găsită o formulă, poate ca în cazul dializei, ca statul să plătească costul real centrelor private, iar pacienții să nu mai fie nevoiți să plătească nimic.

„Evident că vor avea un alt flux de pacienți și statul poate negocia în condiții mult mai bune decât se întâmplă acum, când sunt câteva mii de euro tratamentele pe care vrei să ți le plătești din propriul buzunar și atunci cu cele două soluții s-ar putea îmbunătăți mult”, a spus Bușoi.

El a mai precizat că numărul bolnavilor de cancer aflați în tratament a crescut de la 5.600 la 7500. „Era clar din octombrie anul trecut că pe la mijlocul anului 2014 începe, încet, încet, să se refacă lista. Eu cred că în fiecare an ar trebui făcut un efort să creștem numărul de pacienți incluși în tratament. Noi am făcut-o în luna septembrie (n.r. anul trecut), după rectificarea bugetară, sper să se găsească resurse să se crească numărul de pacienți cu cancer incluși în tratament”, a precizat fostul șef al CNAS.

Potrivit lui Bușoi, în ultimele trei luni costurile aferente tratamentelor necesare unui număr de aproximativ 1500 de bolnavi de cancer s-au ridicat aproximativ 45 de milioane de lei.

În context, președintele ECPC, Francesco De Lorenzo, a declarat că a trimis o scrisoare comună premierului Victor Ponta și ministrului Sănătății, Nicolae Băniciou, în care semnalează problemele bolnavilor de cancer din România.

Potrivit fostului președinte CNAS, accesul la radioterapie este cel mai scăzut dintre toate țările europene și trebuie găsită repede o soluție „pentru că, până la urmă, atunci când sunt pacienți în stadiul de a face radioterapie, cei mai mulți dintre ei chiar au o șansă de vindecare”. ”Medicamentele foarte scumpe, novative pentru cazurile grele de cancer prelungesc supraviețuirea, îmbunătățesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindecă, dar pacienții care au nevoie de radioterapie de cele mai multe ori au o șansă de vindecare și neavând acces la radioterapie e chiar o crimă să nu găsești soluții”, a subliniat Bușoi.

În România sunt diagnosticați cu cancer peste 100.000 de oameni, potrivit fostului președinte al CNAS.

EPC militează în cadrul instituțiilor europene, pentru eliminarea discrepanțelor dintre statele membre UE în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijiri.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

PoliticCristina Buzașu, unul dintre primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

EconomieMihai Daraban: China, posibil avantajată. Cum influenţează coronavirusul economia.

ExternAlexandru Lăzescu: De ce vrea Macron o Europă suverană în parteneriat cu Rusia

EvenimenteRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

MoldovaEugen Tomac: Singura șansă pentru Republica Moldova este unirea cu RomâniaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe