Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 11:24 / 153 elite & idei

Cristian Bușoi: Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și socioeconomic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, intrarea pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent

Cristian Bușoi: Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și socioeconomic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, intrarea pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent

Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și social sau economic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, faptul că am intrat pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent, este mesajul transmis de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE)  din Parlamentul European, eurodeputatul Cristian Bușoi(PNL, PPE), cu prilejul serbării Zilei Europei la 9 mai. 

„Serbăm astăzi Ziua Europei și, chiar dacă suntem într-un moment greu al istorie noastre, trebuie să ne bucurăm de ceea ce am realizat, noi toți, europenii, în decursul acestor ani. A fost una dintre cele mai bune perioade pentru cetățenii acestui continent. Au fost ani în care pacea a fost asigurată, a crescut prosperitatea, statele s-au dezvoltat și au progresat, cetățenii au putut să se bucure de libertate, au putut circula liberi, fără granițe și și-au putut alege locul în care să muncească și să trăiască”, scrie președintele ITRE. 

De asemenea, acesta amintește că trecem în aceste zile prin cea mai grea criză de la Al Doilea Război Mondial, dar că împreună o vom depăși și vom lăsa în urmă aceste clipe negre. Astfel, eurodeputatul consideră că „este un bun moment de reflecție”:

„Poate acum s-a văzut cel mai bine că solidaritatea poate salva vieți, că unde-s mulți puterea crește. Au fost zile în care țările membre UE s-au ajutat unele pe celelate, doctori români au plecat în Italia, Germania și Polonia au preluat pacienți bolnavi din alte Italia sau Franța, Austria și Luxembrug și-au pus la dispoziția pacienților olandezi, fracezi și italieni unitățile de terapie intensivă, Cehia a trimis 10.000 de combinezoane Spanie, Italiei și exempele pot continua. După câteva zile de panică, firești aș putea spune, UE a dovedit că acționează ca un tot unitar în fața pandemiei. Este poate cea mai bună dovadă că avem nevoie în continuare de un proiect european cât mai unit, cât mai puternic”, punctează Cristian Bușoi. 

Pe 9 mai 1950, amintește Cristian Bușoi, marele diplomat francez spunea Robert Schuman spunea că „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”

Ținând cont de aceste lucruri, se poate spune că „în acest moment, am dovedit că am reușit să construim această Uniune pe care o visau părinții fondatori, cu toate că avem nevoie în continuare de solidaritate, de unitate, avem nevoie în continuare de pace și prosperitate și le putem avea dacă vom ști să construim pe mai departe proiectul european”.

Nu în ultimul rând, Cristian Bușoi mai menționează că Ziua Europei este și Ziua în care serbăm Ziua Independenței. Astfel, „trebuie să ne oprim un moment să le aducem recunoștința noastră strămoșilor care au luptat pentru acest pământ, pentru câștigarea independenței și suveranității. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa”, este îndemnul eurodeputatului.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

PoliticCristian Andrei: Partide vechi și partide agile

EconomieSergiu Oprescu: Asociația Română a Băncilor a devenit membru afiliat al OECD/ INFE

ExternAmb. Luca Niculescu: La o întâlnire cu Jacques Krabal, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Francofoniei

SocialAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

EvenimenteVictor Vevera: Executive Blockchain Laboratory al ICI București prezintă cursul pe suport video în limba engleză intitulat “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY: APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS”

CulturaCristina Popescu: Europa 2021. Specii naționale pe cale de dispariție

EditorialGeorge Butunoiu: Hard Working ManagersClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe