Matei Bogdan
Publicat în 4 martie 2020, 10:27 / 116 elite & idei

Cristian Bușoi, despre criza de migranți provocată de Turcia: Europa nu își permite să mai treacă încă o dată prin situația critică din 2014

Cristian Bușoi, despre criza de migranți provocată de Turcia: Europa nu își permite să mai treacă încă o dată prin situația critică din 2014

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) se arată îngrijorat de situația creată la granițele Turciei cu Bulgaria și Grecia, după ce Ankara a anunțat că a lăsat peste 76.000 de refugiați să intre în Europa.

”Noua criză a migranților care forțează granițele Greciei și Bulgariei, după decizia Turciei de a lăsa libere frontierele spre Uniunea Europeană este ca o bombă cu ceas.”

Cristian Bușoi subliniază că declarațiie liderilor UE sunt insuficiente și că trebuie luat măsuri concrete pentru a evita o nouă criză a refugiaților în blocul comunitar.

”Oricât de bine intenționate ar fi declarațiile din ultimele zile ale liderilor UE, chiar dacă vin de la cel mai înalt nivel, nu sunt suficiente pentru dezamorsarea situației. Este mai mult decât necesar ca toți liderii UE să se așeze la aceeași masă și să spună clar cum și cât pot contribui pentru evitarea unei noi crizei a refugiaților.”

De asemenea, deputatul european menționează că o ședință urgentă a Consiliului European este indispensabilă, chiar dacă Frontex oferă sprijin Greciei: ”E drept că FRONTEX oferă deja sprijin la graniță Greciei, unde nivelul de alertă este maxim, însă în paralel avem nevoie de o ședință de urgență a Consiliului European.

Deputatul liberal subliniază ferm că Europa nu ”își permite să mai treacă încă o dată prin situația critică din 2014, când migrația, combinată cu pericolul terorist au dus la scăderea încrederii cetățenilor în proiectul european și escaladarea discursului extremist în rândul unor politicieni europeni.”

”Tot atunci cel puțin 4000 de migranți, dintre foarte mulți copii, disperați să fugă din calea violențelor și a foametei, și-au pierdut viața în mările Europei”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Cristian Bușoi are încredere că actualii lideri ai UE vor aborda problema refugiaților care încearcă să pătrundă ilegal în Europa – și au pornit deja un conflict cu forțele de ordine – cu mai mult pragmatism și mai multă fermitate.

”Siguranța tuturor cetățenilor trebuie să fie mai presus de orgolii și interese politice de moment”, a conchis Cristian Bușoi în mesajul său.

În mai puțin de trei zile de când administrația de la Ankara a anunțat că nu îi va mai opri pe refugiații sirieni să ajungă în Europa, peste 76.000 de migranți au fost lăsați să treacă frontiera spre Uniunea Europeană, declară Ministerul de Interne din Turcia.

Reamintim că în acest sfârșit de săptămână, în zona de frontieră dintre Grecia și Turcia au apărut și tensiuni, după ce forțele de ordine elene au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe aceștia să treacă frontiera, iar migranții au aruncat cu pietre.

Această dispută între europeni și turci survine după ce administrația de la Ankara a anunțat vineri, 28 februarie, că nu îi vor mai opri pe refugiații sirieni să ajungă în Europa și îi vor lăsa să treacă spre granițele cu Grecia și Bulgaria, încălcând astfel obligațiile din acordul semnat în 2016 cu Uniunea Europeană.

Ultima ora:

ObservatorAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

PoliticCristian Andrei: Partide vechi și partide agile

EconomieSergiu Oprescu: Asociația Română a Băncilor a devenit membru afiliat al OECD/ INFE

ExternAmb. Luca Niculescu: La o întâlnire cu Jacques Krabal, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Francofoniei

SocialAntonia Colibășanu: Curs – Islamul și Europa

EvenimenteVictor Vevera: Executive Blockchain Laboratory al ICI București prezintă cursul pe suport video în limba engleză intitulat “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY: APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS”

CulturaCristina Popescu: Europa 2021. Specii naționale pe cale de dispariție

EditorialGeorge Butunoiu: Hard Working ManagersClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe