Matei Bogdan
Publicat în 16 decembrie 2020, 09:54 / 51 elite & idei

Cristian Bușoi, despre digitalizarea sistemului de sănătate din România: Cu ajutorul banilor europeni, progresele vor fi remarcabile în următorii 7 ani

Cristian Bușoi, despre digitalizarea sistemului de sănătate din România: Cu ajutorul banilor europeni, progresele vor fi remarcabile în următorii 7 ani

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European, transmite că în cel mult 7 ani de zile România are șansa să își digitalizeze întregul sistem de sănătate, care în prezent funcționează doar cu ajutorul hârtiilor.

Peste cel mult 7 ani de zile sistemul de sănătate din România va trebui să fie complet digitalizat. În următorii 7 ani de zile va trebui să fim foarte avansați în ceea ce privește cercetarea medicală. Avem ambiția de a oferi granturi din bani europeni cercetătorilor și profesorilor din România, care înseamnă vieți salvate. Toate aceste lucruri se pot întâmplă în următorii ani, peste 7 ani de zile, progresele de digitalizare vor fi remarcabile în sistemul de sănătate”, a declarat Cristian Bușoi pentru Calea Europeană în cadrul unei conferințe de presă pe tema viitorului program de sănătate al UE.

Convocat în timpul conferinței de presă la un exercițiu de imaginație, eurodeputatul Cristian Bușoi a descris cum ar trebui să arate sistemul de sănătate din România peste 7 ani de zile: „Imapactul banilor europeni în sistemul de sănătate din România sper să fie unul vizibil.  Peste 7 ani dacă vom avea succes va trebui să avem cele 3 spitale regionale complet funcționale, ar trebuie sa avem cel puțin 10 spitale refăcute în totalitate, sau cu dotări de ultimă generație. Peste 7 ani de zile va trebui să finalizăm principalele programe de screening pentru cancer. Peste cel mult 7 ani de zile sistemul de sănătate din România va trebui să fie complet digitalizat.”

Potrivit deputatului european, „Call-centerul digital, foile de observații, toată hârțogăria care astăzi circulă în format de hârtie în interirorul spitalelor va trebui să fie în format digitalizat, în format modern, pe tablete, pe computere. Totul să fie paperless, toate aceste spitale să aibă un mini sistem de telemedicină destinat cazurilor grave să poată să fie trimise către alte spitale partenere pentru a putea fi consultate la distanță. Odată cu dezvoltarea 5G și a inteligenței articificiale va fi foarte ușor ca imagini de CT sau RMN să meargă instant în computerul unui medic aflat la mii de kilometri distanță pentru a oferi o adoua opinie.”

Reamintim că România are oportunitatea de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii 4-7 ani, fonduri europene  care sunt împărțite pe două direcții majore:

  1. Fondul de Redresare și Reziliență, ceea ce la nivel de țară se traduce în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde avem alocate aproape 2 mld. euro pe patru direcții importante (reabilitarea sau susținerea construcției de noi unități spitalicești; dotarea și reabilitarea majoră a infrastructurii medicale oncologice; modernizarea secțiilor de boli cardiovasculare din spitalele deja existente), la care se adaugă o axă de finanțare pentru digitalizarea spitalelor. Acești bani trebuie accesați în 3-4 ani. 
  2. Programul Operațional de Sănătate cu o valoare de aproape 3 mld. de euro în bani europeni, la care se adaugă cofinanțările naționale. 

De asemenea, Cristian Bușoi a anunțat Acordul istoric pentru viitorul program de sănătate al UE, obținut ieri seară, 14 decembrie.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

Cel puțin 20% din bugetul totalul total al Programului este rezervat promovării sănătății și prevenirii bolilor. Pentru România, EU4Health reprezintă garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, a continuării și extinderii programelor de prevenție și screening și a promovării vacinării. Totodată, Programul ne va permite să finanțăm Cercetarea în domeniul Sănătății, în acord cu provocările curente și să digitalizăm sistemul de sănătate.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe