Matei Bogdan
Publicat în 8 decembrie 2020, 12:56 / 34 elite & idei

Cristian Bușoi: Fondul European de Apărare, printre principalele subiecte discutate de eurodeputații Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din PE

Cristian Bușoi: Fondul European de Apărare, printre principalele subiecte discutate de eurodeputații Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din PE

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, al cărei președinte este eurodeputatul Cristian 

Bușoi (PNL, PPE), a dezbătut luni subiecte importante, printre acestea aflându-se și Fondul European de Apărare.

”La 30 noiembrie, Consiliul a găzduit cel de al patrulea trialog informal privind Fondul Europen de Apărare. În cadrul discuțiilor, s-au propus soluții acceptabile pentru Parlamentul European privind biodiversitatea și Centrul de competență în domeniul securității cibernetice. Au fost însă și discuții controversate privind problemele resurselor alocate statelor membre, unde nu s-a ajuns la un consesns”, a precizat eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a informat că s-a decis ca pe marginea acestor subiecte să existe o nouă consultare după ce va avea loc ”trialogul final cu privire la Orizont Europa”.

Comisia Europeană a lansat la 7 iunie 2017 Fondul European de Apărare pentru a ajuta statele membre să cheltuiască într-un mod mai eficient banii contribuabililor, a reduce suprapunerile în materie de cheltuieli și a obține un raport calitate-preț mai bun.

Fondul, anunțat de președintele Juncker în septembrie 2016 și susținut de Consiliul European din decembrie 2016, va coordona, va suplimenta și va amplifica investițiile naționale în cercetarea din domeniul apărării, în dezvoltarea de prototipuri și în achiziționarea de echipamente și tehnologii destinate sectorului apărării.

Potrivit compromisului la care șefii de stat sau de guvern au ajuns în luna iulie 2020, Fondul European de Apărare (EDF), care va permite cofinanţarea din bugetul UE a unor proiecte industriale realizate în comun de mai multe state membre, va avea alocată suma de 7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, mult mai puţin faţă de ambiţiile iniţiale.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe