Matei Bogdan
Publicat în 18 noiembrie 2020, 10:56 / 74 elite & idei

Cristian Bușoi îndeamnă Comisia Europeană să folosească potențialul energiei nucleare în vederea atingerii neutralității climatice până în 2050

Cristian Bușoi îndeamnă Comisia Europeană să folosească potențialul energiei nucleare în vederea atingerii neutralității climatice până în 2050

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a îndemnat Comisia Europeană să facă posibilă 

tranziția către zero emisii de carbon cu ajutorul energiei nucleare, nu doar cu ajutorul gazului și să găsească resursele necesare pentru a susține și stimula această industrie.

În opinia europarlamentarului român, energia nucleară nu este suficient exploatată în cadrul Pactului Ecologic European.

”Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și, în același timp, pentru a ne distanța de dependența de Rusia pe piețele de petrol și gaze, trebuie să reflectăm la toate tehnologiile curate. Energia nucleară este una dintre aceste energii curate, care trebuie susținută prin modernizarea capacităților de producție pentru a contribui la independența energetică a UE și eliminarea carbonului”, a explicat Cristian Bușoi.

Acesta a semnalat că în 2018, 13 țări din Uniunea Europeană aveau reactoare nucleare operaționale: România, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Franța, Ungaria, Olanda, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

În acest context, Cristian Bușoi a atras atenția că ”centralele nucleare contribuie la mai mult de jumătate din energia electrică fără carbon produsă în Uniune. Nu putem ignora aceste cifre”. ”Trebuie să reflectăm asupra funcționării sigure și eficiente a centralelor și să motivăm personalul înalt calificat să își depinde atenția către centralele nucleare”, a precizat europarlamentarul român.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat la mijlocul lunii septembrie în cadrul primului său discurs privind Starea Uniunii, susținut în plenul reunit al Parlamentului European, o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990, faţă de un obiectiv fixat în prezent la o diminuare cu 40%, cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050.

Europarlamentarii au fost mai ambițioși și au solicitat la 8 octombrie o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.

Aceste noi ținte anunțate de Ursula von der Leyen se înscriu în ambițioasa inițiativă anunțată la 11 decembrie 2019, și anume Pactul Ecologic European, prin care Comisia Europeană dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Pactul Ecologic European oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea. Acest pact prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe