OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:10 / 222 elite & idei

Cristian Bușoi: Înființarea a 19 societăți comerciale pentru administrarea activităților Primăriei Capitalei – o escrocherie

Cristian Bușoi: Înființarea a 19 societăți comerciale pentru administrarea activităților Primăriei Capitalei – o escrocherie

Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, susține că înființarea celor 19 societăți comerciale în cadrul Municipalității reprezintă o „escrocherie” și anunță că liberalii din Consiliul General al Capitalei vor vota împotriva acestor proiecte.

„Anunțul primarului general Gabriela Firea privind înființarea a 19 societăți comerciale care să administreze activitățile Primăriei este o escrocherie ce nu trebuie lăsată să se producă. În primul rând, prin înființarea celor 19 societăți comerciale se fragmentează și se amestecă cadrul de supraveghere al circuitelor financiare și al evaluării calității serviciilor prestate. Acum, de bine de rău, există o răspundere politică stabilită și în mod public prin vot, prin care primarul și consilierii PSD își asumă politic administrarea Capitalei și, prin urmare, pot fi sancționați public. Înființarea unor societăți comerciale înseamnă înlocuirea responsabililor politici, care acum sunt cunoscuți, cu niște echipe manageriale ‘fără chip’, autonome în raport cu cetățenii, dar fidele grupurilor de partid — că doar nu-și face cineva iluzia că managerii companiilor vor fi recrutați de altundeva decât din Voluntari”, afirmă Bușoi, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

El aduce mai multe argumente împotriva înființării acestor societăți comerciale.

„Argumentul eficienței administrative invocat de primarul general este străveziu; fix tot atât de eficient se poate administra și acum când dna primar Firea bâjbâie după explicații pe toate subiectele importante: de la atragerea fondurilor europene pentru rețeaua termică până la realizarea unor proiecte simple de infrastructură amânate și răs-amânate, precum Centura de Sud sau pasajul Domnești. Acestea sunt proiecte cunoscute despre care dna Firea, în loc să turuie în păsăreasca birocratică, bună de amețit pe cei care încă mai așteaptă șosele și drumuri, mai bine ar pune mânuța să le finanțeze și să le pornească odată — mai ales că la Palatul Victoria odihnește un Guvern PSD, cu care dna Firea poate colabora pe deplin, în interesul bucureștenilor. În al treilea rând, gargara propagandistică a dnei Firea este la apogeu când argumentează înființarea celor 19 firme de partid prin necesitatea respectării unor criterii de performanță ale managementului. Tot ce a făcut dna primar general de la preluarea mandatului a fost să umple administrația Capitalei cu oameni din administrația Voluntari, al căror singur criteriu de performanță este fidelitatea față de domnul Pandele”, susține Bușoi.

Liberalul mai arată că ultima „ispravă” a primarului general în ceea ce privește respectarea criteriilor de performanță ale managementului Capitalei este demiterea managerului Spitalului Colentina sau a conducerii RATB și numirea unor „băieți și fete” din cercul de apropiați ai acesteia.

El precizează că în proiectele de hotărâre prin care primarul solicită acordul consilierilor nu se precizează nimic despre fezabilitatea proiectelor de înființare a celor 19 societăți.

„Este un prim indicator despre cât de lipsit de transparență urmează să fie tot proiectul celor 19 societăți. Consilierii PNL din CGMB vor vota împotriva acestor proiecte”, conchide liberalul.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe