OraNoua.ro
Publicat în 28 septembrie 2016, 17:19 / 240 elite & idei

Cristian Bușoi: Intrarea în insolvență a RADET va determina insolvența ELCEN, pierderea banilor europeni și creșterea facturilor

Cristian Bușoi: Intrarea în insolvență a RADET va determina insolvența ELCEN, pierderea banilor europeni și creșterea facturilor

Președintele PNL București, Cristian Bușoi, consideră că intrarea în insolvență a RADET va determina și insolvența ELCEN, pierderea a peste 180 de milioane de euro bani europeni nerambursabili pentru rețeaua publică, dar și creșterea facturilor pentru cetățeni.

„Vrem să tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce privește decizia proastă de a determina intrarea în insolvență a RADET, care astăzi este foarte posibil să aibă un prim efect intrarea în insolvență a ELCEN și de aici înainte se pot întâmpla foarte multe lucruri nedorite pentru bucureșteni”, a declarat Bușoi, joi, într-o conferință de presă.

În opinia sa, prin deciziile luate de primarul Gabriela Firea, Bucureștiul se întoarce în anii ’90.

„După părerea mea, impresia pe care o avem este aceea că ne întoarcem cumva în timp în anii ’90. În timp ce Clujul face festivalul Untold, doamna Firea interzice manifestările civice în Kiseleff, în timp ce Timișoara câștigă titlul de Capitală Culturală Europeană, în București ne ducem către blocaj și insolvență, în timp ce toate capitalele europene insistă pe parteneriat public-privat, pe atragerea de investitori privați, în București singura idee este aceea de a înființa încă o companie publică, o companie care în mod total netransparent să gestioneze banii și să construiască locuințe. Cred că este un semnal de alarmă foarte important și în timp ce multe din administrațiile publice din România grăbesc pasul către Europa, Bucureștiul cotește către Voluntari și, fără să vreau să jignesc pe locuitorii Voluntariului, din punct de vedere administrativ cred că este un lucru grav, nu este o laudă faptul că ne îndreptăm spre acel model administrativ la București, este un lucru de rușine”, a spus Bușoi.

El a susținut că decizia de intrare în insolvență este cea mai proastă opțiune pentru RADET și a prezentat mai multe soluții pentru situația regiei.

„Primăria putea să plătească datoria aceea urgentă pe care există hotărâri definitive și irevocabile de 250 de milioane de lei și să reeșaloneze pe termen lung și să se țină de acea reeșalonare restul datoriei principale și să vedem dacă puteau fi șterse penalitățile; a doua opțiune era aceea de a redeschide discuția pe fuziunea RADET — ELCEN și să facă o societate integrată și să stingă în felul acesta datoriile; a treia opțiune era să desființeze cu totul RADET și să facă un RADET 2 nou, curat sau să meargă către serviciul primăriei care apoi să facă o procedură competitivă pentru a delega acest serviciu; a patra soluție — de a duce RADET în insolvență sub pretextul că se protejează temporar de creditori, de popririle de conturi, dar în realitate aducând cu sine foarte multe riscuri și foarte multe probleme. Din cele patru soluții a fost aleasă cea mai proastă. RADET nu are ce să obțină din insolvență. Cel mult o să vină un administrator care o să facă un plan pe hârtie și o să mai disponibilizeze niște oameni”, a explicat liberalul.

Bușoi a prezentat și riscurile privind intrarea RADET în insolvență.

„RADET, odată intrat în insolvență, are zero șanse să-și ia licență de funcționare. RADET în insolvență are zero șanse să obțină în mod oficial contractul de delegare a serviciilor pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a populației, funcționând pe o decizie din anii ’90. Ceea ce este mai grav, criminal, în opinia mea, este că va condamna bucureștenii să plătească în continuare ani de zile facturi umflate cu 30 — 40% pentru pierderi și nu mai are șanse să mai obțină bani europeni. (…) Riscăm să pierdem peste 180 de milioane de euro bani nerambursabili care s-ar fi investit în rețeaua publică pe această decizie neinspirată”, a precizat el.

Liberalul a susținut că prin această decizie primarul general s-a „spălat pe mâini” de responsabilitate.

„Ceea ce doamna Firea a obținut prin această decizie este că s-a spălat pe mâini de responsabilitate, dar a și aruncat ligheanul cu apă pentru că în acest moment situația poate deveni incontrolabilă, va genera insolvența ELCEN zilele acestea, nervozitate și neîncredere la producătorii de gaz, la distribuitori și se va intra într-o situație în care coordonarea trebuie să fie atât de fină și bună pentru a evita orice fel de accident major încât cred că acea situație nu va putea fi gestionată de doamna primar general și echipa din jurul domniei sale”, a mai spus Bușoi.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe