OraNoua.ro
Publicat în 17 iunie 2015, 16:59 / 252 elite & idei

Cristian Bușoi: Pacienții ar putea plăti pentru toate serviciile medicale

Cristian Bușoi: Pacienții ar putea plăti pentru toate serviciile medicale

Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi a declarat vineri că are „câteva rezerve clare” față de proiectul de lege privind veniturile personalului medical care a fost adoptat recent de Senat și consideră că, în cazul în care acesta va fi aprobat și de Camera Deputaților în forma actuală, ar putea „să oblige cei mai mulți pacienți” să scoată bani din buzunar pentru toate prestațiile medicale de care vor avea nevoie.

„Există o inițiativă în Parlamentul României privind veniturile medicilor. Vă spun foarte răspicat că am câteva rezerve foarte clare legate de această inițiativă. Susțin întru totul asociațiile și organizațiile de pacienți care sunt foarte îngrijorate că o aplicare haotică, în stil românesc, a unui principiu care merită discutat ar putea să oblige cei mai mulți pacienți din România să scoată bani din buzunar pentru toate tratamentele și prestațiile medicale de care vor avea nevoie. Ei sunt deja plătitori de asigurări de sănătate”, a explicat Bușoi, la Health Forum.

El este de părere că ar trebui să se stabilească „niște criterii foarte clare” pentru situațiile în care pacienții vor trebui să „dea coplată” pentru anumite servicii medicale.

„Ne-am putea trezi practic că în orele de program s-ar consulta doar câțiva pacienți, eventual cazurile sociale sau cei pe care îi preferă în mod subiectiv un anume medic, urmând ca toți ceilalți pacienți care și-ar putea permite, între ghilimele, să fie programați și obligați să plătească. Nu cred că aceasta este soluția. Cred cu sinceritate, de exemplu, că pentru acele plăți care sunt făcute de pacienți și care nu sunt în niciun caz cerute în mod expres de către medic ar putea fi gândite soluții financiare și fiscale pentru a putea fi plăți legale”, a spus liberalul, în opinia căruia și această idee ar reprezenta „un teren foarte sensibil”.

La rândul său, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză, a afirmat că o astfel de lege ar fi aplicată cu mare greutate.

„Eu cred că dificultățile de aplicare vor fi atât de mari încât beneficiile vor fi cu greu atinse”, a spus Cinteză.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a opinat că proiectul de lege poate fi benefic sistemului medical românesc, însă a subliniat că ar trebui acordată o atenție mare în stabilirea normelor de aplicare, care vor trebui să fie „foarte clare”.

„Eu cred că acest lucru poate fi un beneficiu foarte mare pentru sistemul medical românesc, dar atenție: trebuie să avem grijă la ce înseamnă rămânerea medicului curant peste programul de lucru, pentru că este bine știut în România că 80 — 90% din personalul medical, sau poate exagerez eu fiind din tagma lor, lucrează mult peste programul de lucru, marea parte a medicilor lucrează mult peste program din dorința de a rezolva toți pacienții. Acest proiect este o idee bună, este un proiect extraordinar, numai că normele de aplicare trebuie stabilite foarte clar. (…) Pacientul are dreptul să meargă la cine vrea. Poate fi un proiect bun și ar rezolva situația actuală”, a declarat Carmen Orban.

Senatul a adoptat marți propunerea legislativă cu privire la prestarea de servicii și acte medicale la cererea pacientului în spitalele publice.

Potrivit inițiatorilor, prin proiectul de lege se creează premisele necesare de creștere a nivelului de asistență, îngrijire și tratament în spitalele publice și de creștere a veniturilor medicilor și personalului medical din aceste unități.

Actul normativ prevede asigurarea de servicii medicale la cererea pacientului, în regim privat, în unitățile medicale publice, în afara programului de lucru.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia de sănătate a Senatului, însușite de plen, furnizarea serviciilor cu plată se va face prin intermediul personalului medical propriu sau la cererea expresă a pacientului prin personal medical nominalizat. Personalul medical desemnat poate fi din unitatea medicală respectivă sau nu.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care are rol decizional în acest caz.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe