Matei Bogdan
Publicat în 21 octombrie 2020, 09:36 / 71 elite & idei

Cristian Bușoi solicită ca noul program de sănătate al UE să readucă producția de medicamente în Europa și să sprijine digitalizarea în sectorul sănătății

Cristian Bușoi solicită ca noul program de sănătate al UE să readucă producția de medicamente în Europa și să sprijine digitalizarea în sectorul sănătății

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie din Legislativul European, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021 – 2027 a prezentat principalele modificări aduse viitorului program de sănătate al UE.

„Modernizarea sistemelor de sănătate din statele membre ale UE. Personalul din sectorul sănătății să fie mai instruit. Promovați excelența medicală. Reduceți inegalitățile în materie de sănătate în întreaga Europă. Sprijiniți digitalizarea în sectorul sănătății. Schimbați cele mai bune practici între țări. Finanțați un masterplan împotriva cancerului. Și readuceți producția de medicamente în Europa”, a transmis Cristian Bușoi.

Potrivit comunicatului de presă al Grupului PPE, Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European va vota astăzi legea privind înființarea programului EU4Health.

„De ce un spital din București sau Varșovia nu poate avea același echipament, să asigure aceleași condiții și aceeași expertiză, ca un spital din Paris sau Viena?”, a întrebat Cristian Bușoi.

„Criza COVID-19 a dovedit în mod clar nevoia UE pentru un program de sănătate bine definit și finanțat în mod adecvat și a relevat lipsa echipamentelor spitalicești și a resurselor umane medicale, a medicamentelor și a vaccinurilor. Nevoia de instrumente și servicii digitale de sănătate  în perioade de criză sunt evidente pentru toată lumea acum. Nu a fost niciodată la fel de clar ca acum – trebuie să stimulăm inovația și să investim mai mult în sănătate în general “, a explicat Bușoi înainte de votul de azi.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a cerut, de asemenea, introducerea Registrului european de sănătate electronică și pentru acțiuni pentru a aborda ezitarea vaccinării în Europa. El dorește, de asemenea, ca Uniunea Europeană să facă mai mult pentru a preveni și aborda bolile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

„Pentru aceste planuri este necesară o creștere a finanțării pentru sănătate în noul buget pe termen lung al UE. Grupul PPE dorește să păstreze bugetul inițial 9,4 miliarde de euro, așa cum a propus Comisia Europeană, pe care statele membre vor să îl reducă la 1,7 miliarde de euro”, a mai subliniat Cristian Bușoi.

Prin programul „UE pentru sănătate”, Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.

Trebuie să reamintim un aspect foarte important, și anume în urma summitului liderilor europeni din luna iulie, s-a decis tăierea masivă de 7,7 miliarde de euro din planul de recuperare „Next GenerationEU” pentru acest program pentru sănătate. Acestă reducere exagerată de fonduri a provocat reacții și critici din partea eurodeputaților. Rămâne de văzut cum se va negocia în următoarele luni  astfel încât să se recupereze miliardele de euro pierdute în urma negocierilor șefilor de stat și de guvern.

Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe