OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:32 / 256 elite & idei

Cristian David – întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret

Cristian David – întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut astăzi, 11 octombrie 2013, o întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret, informează MAE într-un Comunicat transmis AGERPRES.

Cei doi demnitari au discutat despre structurile care coordonează problematica cetățenilor celor două state care au ales să trăiască în afara granițelor și au convenit asupra lansării unui parteneriat care să permită transferul de bune practici în domeniul de referință. Au fost abordate, de asemenea, subiecte politice aflate pe agenda bilaterală, precum și teme privind politicile destinate comunităților românești, respectiv franceze din străinatate.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a accentuat relațiile istorice dintre cele doua state, fundamentate pe legăturile culturale și de limbă, arătând, în context, că Guvernul României a preluat modelul francez pentru gestionarea portofoliului privind relația cu românii de pretutindeni.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, aflat în vizită la Paris, și-a exprimat vineri nedumerirea față de recentele declarații ale unor oficiali francezi vizând aderarea României la Spațiul Schengen, afirmând că Executivul român are încredere că poziția Franței, pe acest subiect, va fi una constructivă.

David a făcut această declarație la întrevederea cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret, relatează diplomația de la București, într-un comunicat remis AGERPRES.

„În privința aderării la Spațiul Schengen, oficialul român și-a exprimat nedumerirea față de ultimele evoluții și a afirmat că Guvernul României are încredere că poziția Franței pe acest subiect va fi una constructivă”, scrie MAE.

Clarificarea s-a impus după ce ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat, recent, că problema deschiderii spațiului Schengen pentru România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află ‘pe ordinea de zi’ și că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta.

În legătură cu incluziunea socială a cetățenilor români aparținând minorității roma, Cristian David și-a exprimat preocuparea față de consecințele înregistrate ca urmare a lansării acestui subiect în spațiul public și a insistat asupra necesității continuării și dezvoltării măsurilor comune pentru ameliorarea situației existente.

David și Hélene Conway Mouret au discutat despre structurile care coordonează problematica cetățenilor celor două state care au ales să trăiască în afara granițelor și au convenit asupra lansării unui parteneriat care să permită transferul de bune practici în domeniul de referință. Au fost abordate , de asemenea, subiecte politice aflate pe agenda bilaterală, precum și teme privind politicile destinate comunităților românești, respectiv franceze din străinătate.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a accentuat relațiile istorice dintre cele două state, fundamentate pe legăturile culturale și de limbă, arătând, în context, că Guvernul României a preluat modelul francez pentru gestionarea portofoliului privind relația cu românii de pretutindeni.

Cei doi miniștri au convenit că este necesară aprofundarea cooperării în domeniu, prin identificarea unor proiecte concrete pentru o mai bună integrare a cetățenilor celor două state care trăiesc în afara granițelor, în țările de adopție. AGERPRES/(AS-autor: Cristina Tatu, editor: Adrian Drăguț)

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe