OraNoua.ro
Publicat în 29 mai 2013, 14:30 / 232 elite & idei

Cristian David: Proiect naţional pentru implicarea românilor din străinătate în promovarea imaginii României

Cristian David: Proiect naţional pentru implicarea românilor din străinătate în promovarea imaginii României

Delegaţia permanentă a PNL a adoptat, luni, rezoluţia „Românii de pretutindeni – resursă vitală a modernizării României”, potrivit căreia este necesar un proiect naţional cu participarea instituţiilor statului şi a societăţii civile pentru implicarea românilor din străinătate în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii României.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat rezoluţia, într-o conferinţă de presă, arătând că majoritatea comunităţilor româneşti sunt constituite în state cu un nivel de dezvoltare socio-economică mai ridicat decât cel al României şi că acestea se pot transforma în vectori ai modernizării ţării.

„De aceea, este nevoie ca la nivelul României să existe o abordare nouă, care să creeze puntea de legătură între comunităţile româneşti din afară şi România prin angajarea dinamică a romanilor de pretutindeni în procesul de transformare a României. De asemenea, comunităţile româneşti trebuie să fie implicate în promovarea imaginii şi intereselor României prin stabilirea unei relaţii de parteneriat, prin dialog şi comunicare orientate către susţinerea intereselor naţionale şi către consolidarea identitară a comunităţilor românilor de pretutindeni. Pentru atingerea acestor obiective legate de implicarea românilor de pretutindeni în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii sale este nevoie de agregarea unui „Parteneriat pentru dezvoltare” care va îmbrăca forma unui proiect naţional cu implicarea Guvernului, Parlamentului, celorlalte instituţii ale statului, administraţiei locale, societăţii civile din România, a asociaţiilor românilor de pretutindeni şi a mass-media”, se arată în rezoluţia liberalilor.

În document se precizează că odată cu stabilirea unei abordări integratoare la nivel instituţional, se pot crea premisele pentru implementarea unor politici naţionale dedicate angajării active a românilor de pretutindeni. De asemenea, se vizează un program destinat încurajării investiţiilor, reîntoarcerii acasă şi creării de noi locuri de muncă pentru românii de pretutindeni.

În rezoluţie se prevede ca angajarea activă a potenţialului economic al comunităţilor româneşti să se materializeze prin crearea de proiecte comune în şase domenii de referinţă, respectiv remitenţele, investiţiile directe, transferul de resurse umane, investiţii pe piaţa de capital, turism şi încurajarea solidarităţii.

Liberalii au în vedere promovarea unei noi imagini a României, arătând că este imperios necesară elaborarea unei strategii unitare de promovare a imaginii ţării noastre. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe