Matei Bogdan
Publicat în 11 martie 2020, 13:11 / 55 elite & idei

Cristian Diaconescu: ”Dacă acest virus a fost scăpat de sub cotrol, toată lumea are de pierdut”

Cristian Diaconescu: ”Dacă acest virus a fost scăpat de sub cotrol, toată lumea are de pierdut”

Fostul minitru de Externe Cristian Diaconescu a comentat, la Realitatea PLUS, în emisiunea Jocuri de putere, moderată de Oreste Teodorescu, situația economică a momentului pe fondul răspândirii cu rapiditate a noului coronavirus.

Pusă în discuție ipoteza conform căreia Covid 19 ar fi o armă biologică scăpată de subcotrol, fostul minitru de Externe a opinat că, dacă scenariul se adeverește, toată lumea are de pierdut.

”Avem epidemie și infodemie. Ipoteza pusă în discuție se poate confirma într-o oarecare proporție, niciodată sută la sută. Ai dat drumul la o astfel de armă chimică, să vedem care sunt consecințele. În anul 2002-2003, China era undeva în primele 15 țări din punct de vedere al economiei globale. Astăzi, ete a doua țară.

China acoperă 28% din industria manufacturii la nivel global. China acoperă cam 80 la sută din importurile de petrol. Din acest punct de vedere, pierderile în China sunt enorme. Toată lumea are de pierdut, frontierele s-au lichefiat datorită comerțului liber, datorită turismului, darorită liberei circulații, globalizarea a generat o reacție în lanț, coroborată cu o epidemie destul de agresivă. În acest moment, statele au reacții naționale și toată lumea pierde.

Dacă acest virus a fost scăpat de sub cotrol, toată lumea are de pierdut. Nici previziunile momentului în care se va sfârși nu sunt foarte clare. Există speculații, nu vreau să sperii pe nimeni, că Organizația Mondială a Sănătății ar avea date, dar nu vrea să anunțe pe piață pandemia. Foarte multă lume se uită cu atenție la situația economică a Chinei, a Germaniei și a Japoniei, apropiind cuvântul ”recesiune” de aceste țări. În acest moment, pe un fundal economic nu foarte bun al Germaniei, este foarte greu”, a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea PLUS.

Întrebat cine profită de pe urma acestei sitații, Cristian Diaconescu a declarat că în general, profită cei care vor să creeze diversiuni.

www.realitatea.net

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

PoliticKlaus Iohannis: Guvernul va veni cu o iniţiativă legislativă pentru a repara Legile Justiţiei

EconomieElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

ExternMircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia și China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă

SocialEmil Constantinescu: FERPAR Corneliu Dinu

EvenimenteAlina Achim – Inayeh: A inceput Brussels Forum in format virtual

CulturaCristina Popescu: ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN

EditorialFlaviu George Predescu: Jurnal politico-literar (III)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe