OraNoua.ro
Publicat în 1 noiembrie 2017, 18:58 / 452 elite & idei

Cristian Diaconescu: Declararea independenței Cataloniei – în afara cadrului constituțional spaniol; criza presupune o rezolvare rapidă

Cristian Diaconescu: Declararea independenței Cataloniei – în afara cadrului constituțional spaniol; criza presupune o rezolvare rapidă

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că Parlamentul de la Barcelona se situează în afara cadrului constituțional spaniol prin decizia de declarare a independenței Cataloniei, iar guvernul spaniol nu are, din punct de vedere juridic, altă variantă decât să reinstaureze legalitatea în zonă.

„În primul rând, Parlamentul de la Barcelona, prin decizia luată, se situează în afara cadrului constituțional spaniol, așa cum este stabilită prin Constituția din 1978. În acest moment, Madrid-ul va trebui să reacționeze pentru a restabili situația de drept și, din acest punct de vedere, premierul Rajoy a primit din partea Senatului spaniol puteri excepționale pentru a lua toate măsurile în scopul restabilirii stării de drept. Aceste măsuri în mod inevitabil vor presupune anularea competențelor politice și decizionale, administrative ale tuturor structurilor din regiunea autonomă catalană și preluarea acestor responsabilități la Madrid”, a afirmat Diaconescu.

El a spus că situația economică a Cataloniei va fi afectată grav prin faptul că „procesul de delocalizare” a companiilor, afacerilor, instituțiilor bancare va continua.

„Pe de altă parte, UE, încercând să evite orice efect de răspândire sau ca și un precedent, va susține fără niciun fel de ezitare ideea exprimată deja până acum de reprezentanții Comisiei și de Donald Tusk, în sensul că orice fel de declarație de independență atrage automat ieșirea din UE și consecințele economice vor fi cât se poate de complicate și greu de gestionat în zona catalonă în condițiile în care rămân în această decizie privind secesiunea”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Acesta a apreciat că, în acest moment, este foarte târziu să se apeleze la varianta unui dialog, iar forțele politice care au indus atitudinea secesionistă sunt antieuropene și împotriva Alianței Nord-Atlantice.

„În acest moment, sigur, au varianta de a încerca să intre într-un dialog cu autoritățile de la Madrid, dar după părerea mea este foarte târziu pentru a găsi o bază comună de discuție și, pe de altă parte, evident, guvernul spaniol nu are, din punct de vedere juridic, altă variantă decât să reinstaureze legalitatea în zonă. Situația va deveni complicată, probabil va exista o formă de opoziție. Forțele politice care au indus această atitudine secesionistă sunt de extremă stângă, care își imaginează că Europa de astăzi este asemănătoare celei din anii ’20 — ’30. Sunt forțe antieuropene și care se pronunță clar împotriva Alianței Nord — Atlantice, nu sunt interesate de valorile și standardele occidentale și doresc cu totul și cu totul alte perspective în ceea ce privește deciziile politice pe care intenționează să le implementeze, deci este foarte greu în zona politică să ai un dialog cu astfel de forțe”, a explicat Diaconescu.

El a arătat că, în aceste condiții, mijloacele de acțiune prin forță nu sunt excluse, dar este de dorit găsirea unor soluții pașnice de rezolvare a conflictului.

„În momentul în care se pune problema restabilirii legalității și a constituționalității într-o zonă care a luat decizii secesioniste, evident că nici mijloacele de acțiune prin forță nu sunt excluse, dar, sigur, ar fi de dorit să se găsească soluții să se încadreze în mijloace pașnice de rezolvare a unui astfel de conflict, pentru că este vorba de un conflict, și această criză presupune o rezolvare și rapidă, și în condițiile legii”, a mai spus Cristian Diaconescu.

În opinia sa, autoritățile de la Madrid sunt conștiente de faptul că, pe de o parte, au o responsabilitate față de integritatea și suveranitatea națională, iar, pe de altă parte, față de proiectul european în ansamblul său. Din punct de vedere al UE, nu va exista niciun fel de pas înapoi în ceea ce privește respingerea unei astfel de atitudini, deci posibilitatea creării unui precedent este minimă”, a adăugat Diaconescu.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”, au anunțat agențiile internaționale de presă. Rezoluția a fost adoptată cu 70 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președintele legislativului regional de la Barcelona, ce are 135 de locuri, potrivit Reuters și DPA

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe