OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 14:49 / 314 elite & idei

Cristian Diaconescu, despre atacul din Siria: Situația de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă

Cristian Diaconescu, despre atacul din Siria: Situația de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, vineri, că prin atacul cu rachete asupra unei baze siriene Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj și a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității se vor pronunța pe acest subiect.

„Într-adevăr, Statele Unite, în condițiile în care Guvernul de la Damasc a depășit o linie roșie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere în masă, a dorit să transmită un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplică în domeniul relațiilor internaționale. După părerea mea, situația de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă și evident că evoluțiile la nivel global vor fi rapide. Cel puțin în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității — marea lor majoritate cu interese în Orientul Mijlociu — se vor pronunța și vor face la rândul lor o serie de pași într-o direcție pe care o vom afla cât se poate de repede”, a precizat Diaconescu pentru AGERPRES.

El a reliefat că, în ce privește Orientul Mijlociu, Federația Rusă și Statele Unite au atât interese opuse, cât și ‘multe puncte de coincidență’ în care trebuie să acționeze împreună.

„Fiind vorba de jucători globali, cum spuneam, de state care au interese în mai multe zone, este evident, destul de dificil de făcut o predicție. Sigur că în Orientul Mijlociu Federația Rusă și Statele Unite au interese opuse, dar există și multe puncte de coincidență în care cele două super-puteri, fie că doresc sau nu, trebuie să acționeze împreună. Evident că în acest moment se va pune în discuție, pe de o parte baza legală a acțiunilor viitoare, iar pe de altă parte, dacă există sau nu un plan al părții americane, un plan strategic în ceea ce privește Orientul Mijlociu și mai ales situația din Siria, neuitând faptul că ținta majoră în lupta împotriva terorismului este Statul Islamic”, a menționat fostul ministru de externe.

Totodată, el a arătat că este vorba de un moment strategic, în care se pronunță actorii care au într-adevăr un cuvânt de spus în domeniul politicii externe și al politicii de securitate.

„Autoritățile de la București, în funcție de informațiile pe care le au și de analizele pe care în mod obligatoriu trebuie să le realizeze, pot avea o reacție, dar este vorba de un moment strategic în care cei care într-adevăr au un cuvânt de spus în domeniul politicii externe și politicii de securitate sunt cei care se pronunță. Statele Unite, practic, în acest moment, beneficiază de sprijinul atât din zona lumii occidentale, cât și în ceea privește Arabia Saudită, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu toții sunt în tabăra politică americană. Sigur, Bucureștiul poate decide”, a apreciat Cristian Diaconescu.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe