OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2016, 23:21 / 287 elite & idei

Cristian Diaconescu, despre Castro: Un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere

Cristian Diaconescu, despre Castro: Un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu apreciază că Fidel Castro a fost un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere, care a marcat aproape jumătate de secol politica în America Latină și la nivel global.

„Castro a reprezentat, în egală măsură, o dezvoltare ideologică interesantă în America Latină, destul de larg împărtășită și astăzi în foarte multe state, de origine marxistă. Pe de altă parte — și dacă ar fi să ne amintim Criza rachetelor din 1962 și problemele generate în ceea ce privește politica internă — s-a comportat după parametrii tipici ai unui autocrat”, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES, fostul șef al diplomației române.

El a menționat că, „din foarte puncte de vedere, Castro rămâne un politician cu o reziliență extrem de mare la conducerea unui stat, cea mai mare dintre toți șefii de stat, mai puțin monarhii, a reprezentat, fie că ne place sau nu, un semnal extrem de important pentru zona Americii Latine și în orice caz în relațiile internaționale la nivel global”.

Fostul ministru de externe consideră că epoca „proliferării ideilor de extremă-stângă” nu se încheie odată cu moartea liderului cubanez.

„Din punctul de vedere al proliferării ideilor de extremă-stângă, marxiste, chiar troțkiste, nu cred că se încheie această epocă, îmbracă o altă formă această ideologie, dar, iarăși, dacă privim spre America Latină și spre unele țări din Asia, acest tip de gândire ideologică în construcția politică a unei țări este multiplicată astăzi. Sigur, într-o formă mai puțin dinamică, mai puțin activă în ceea ce privește lupta de clasă. Dar în ceea ce privește rădăcinile stângiste sunt evidente în comportamentul, atitudinea și politicile publice ale multor lideri din acea zonă”, a susținut Cristian Diaconescu.

Totodată, Cristian Diaconescu a afirmat că „în momentul în care președintele Barack Obama a decis resetarea relațiilor cu Cuba, evident că a dat semnalul unei alte epoci în planul relațiilor bilaterale”.

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. Fidel Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926, la Biran, provincia Oriente.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar. O justiție independentă reprezintă o adevărată modernizare a statului

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe