OraNoua.ro
Publicat în 26 octombrie 2016, 18:41 / 230 elite & idei

Cristian Diaconescu despre liberalizarea vizelor pentru Canada: Este o soluție bună, o decizie corectă

Cristian Diaconescu despre liberalizarea vizelor pentru Canada: Este o soluție bună, o decizie corectă

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că acordul convenit de România cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017 reprezintă „o soluție bună” și, în același timp, „o decizie corectă”.

El a subliniat că libera circulație este o valoare fundamentală a UE și, din acest punct de vedere, nu pot exista niciun fel de concesii.

„Este o soluție bună. Este foarte bine că Guvernul de la București a înlăturat prin negociere obiecțiunile ridicate până acum. Este foarte important pentru Uniunea Europeană, dar, în egală măsură, și pentru Canada să aibă un spațiu comun economic, se înlătură bariere tarifare și netarifare, se dezvoltă comerțul și schimburile substanțial”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a adăugat că, pe de altă parte, „obiecțiunile în ceea ce privește libera circulație erau inadmisibile pentru statutul României în Uniunea Europeană și în relația cu partenerul canadian”.

„Este foarte bine că România nu a făcut concesii din această perspectivă. Libera circulație este o valoare a Uniunii Europene, o valoare fundamentală și, din acest punct de vedere, nu pot exista niciun fel de concesii și nu puteau exista niciun fel de concesii din partea autorităților de la București”, a punctat Diaconescu.

El a adăugat că, dincolo de aceste aspecte, „orice derogare de la funcționarea principiului liberei circulații poate deveni un precedent periculos în alte negocieri”. „Mai ales dacă discutăm de Brexit și dialogul cu Marea Britanie în legătură cu aceste categorii de valori de la care Uniunea Europeană nu se poate abate. Deci, este o decizie corectă”, a completat fostul ministru de Externe.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri de la Bruxelles că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017.

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.

Șeful statului a arătat că se prevede un mecanism de „snap pack”, valabil pentru o perioadă de maximum trei ani, care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.

Înțelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul UE — Canada (CETA).

Șeful statului a afirmat că o înțelegere similară cu cea a României s-a făcut și între Bulgaria și Canada, iar rezerve mai sunt exprimate față de Acordul CETA de către Valonia.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe