OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2017, 19:10 / elite & idei

Cristian Diaconescu, despre moartea Regelui Mihai: Un moment care înseamnă trecerea în neființă a unui român istoric

Cristian Diaconescu, despre moartea Regelui Mihai: Un moment care înseamnă trecerea în neființă a unui român istoric

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu afirmă că moartea regelui Mihai înseamnă trecerea în neființă a unui „român istoric”, adică a unui reprezentant uriaș din punct de vedere al demnității naționale.

„În primul rând, Dumnezeu să-l odihnească. Este un moment care înseamnă trecerea în neființă a unui român istoric, adică un reprezentant uriaș din punct de vedere al demnității naționale, un simbol al unei națiuni care, într-un moment de cumpănă, în mai multe momente de cumpănă de altfel, în timpul războiului și după, și-a regăsit demnitatea națională în persoana regelui Mihai”, a declarat Diaconescu pentru AGERPRES.

El afirmă că, „din acest punct de vedere, este o pierdere ireparabilă”.

„Ca orice moment astral în istoria unei țări, probabil că anul 1990, când România, aflată din nou la răspântie, ar fi putut să aleagă o variantă constituțională ce i-ar fi adus în mod sigur un nivel superior de recunoaștere internațională. Din păcate, a ratat acel moment și iată că și simbolul pe umerii căruia se putea rezema o altă Românie a trecut în neființă”, a menționat Diaconescu.

Fostul ministru de externe și-a exprimat speranța că tânăra generație va păstra modelul care l-a constituit Regele Mihai.

„Sper că da. Poate înțelegerea faptului că ceea ce înseamnă o Casă Regală, o cultură aristocratică, în gestionarea intereselor unui popor poate reprezenta un argument de situare irevocabilă în lumea civilizată. Măcar generația de astăzi ar putea, printr-o minimă informare, să înțeleagă faptul că, cel puțin în Europa, acolo unde există monarhii constituționale, statele sunt puternice, statele sunt irevocabil așezate pe calea democrației și, mai ales, știu să găsească punțile necesare pentru a comunica și a se sprijini, mai ales în momente critice, dincolo de incompetențele sau limitele pe care sistemul politic le dovedește din când în când. Deci, dacă acest lucru se va învăța și dacă acest lucru se va înțelege, măcar după trecerea în neființă ceea ce a însemnat Regalitatea și un Rege extrem de puternic, va reprezenta un atu pentru România”, a încheiat Cristian Diaconescu.

Regele Mihai I a murit marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Ultima ora:

ObservatorMarius Dunca: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (UE) reprezintă un test dacă societatea românească are capacitatea să pună în valoare identitatea naţională

PoliticKelemen Hunor si Viktor Orban au discutat despre susținerea etnicilor maghiari din România

EconomieSorin Ioniţă: Trăiască România decolonizată! Câţi bani UE pierdem în Anul Centenarului

ExternCristian Unteanu: „Chestiunea Ierusalimului“ amorsează revolta lumii arabe. Şi nu numai

EvenimenteDorin Chirtoacă, la funeraliile Regelui Mihai

CulturaCristina Popescu: In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017)

SocialBogdan Gavrilă: Reformarea clasei politice nu se poate face cu miniștrii de acum 10 ani

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românesc



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe