OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 14:34 / 270 elite & idei

Cristian Diaconescu, despre Tezaurul de la Moscova: Depinde de cât suntem de hotărâți să aducem partea rusă la negocieri

Cristian Diaconescu, despre Tezaurul de la Moscova: Depinde de cât suntem de hotărâți să aducem partea rusă la negocieri

Recuperarea Tezaurului României de la Moscova depinde de hotărârea părții române de a aduce partea rusă la negocieri, a afirmat luni seară fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, la lansarea cărții „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, semnată de Marian Voicu.

„Situația astăzi depinde de cât suntem de hotărâți noi, partea română, să căutăm, să identificăm și să aducem partea rusă la negocieri. Dacă noi așteptăm ca partea rusă să fie cea care să aibă inițiativa… 100 de ani e puțin e spus”, a spus Diaconescu, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.

El a susținut că partea rusă „a formalizat toată această poveste”.

„Astăzi avem un acord bilateral (…) Mecanismul însă are valoare câtă vreme partea română e interesată, partea română face cercetările și partea română are suficiente argumente și suficienți oameni profesioniști dedicați să folosească acest cap de pod. Noi atât am putut face. Îi invit cu tot dragul și cu toată dragostea pe cei mai capabili decât noi să facă mult mai mult din acest punct de vedere”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a caracterizat cartea „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani” drept „singurul volum care adună tot ce s-a spus, s-a scris, s-a gândit, s-a exprimat public în legătură cu această chestiune”.

Despre volum au mai vorbit Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, care a spus că lucrarea este „bine documentată” și Ion Bistreanu, fost ambasador în spațiul răsăritean, pentru care „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani” este „a cincea carte pe acest subiect, de departe cea mai valoroasă”.

Potrivit Humanitas, în volumul „Tezaurul României de la Moscova, Inventarul unei istorii de o sută de ani”, jurnalistul Marian Voicu prezintă păienjenișul de negocieri începute încă de la finalul Primului Război Mondial, dar care au lăsat problema Tezaurului în mare parte nerezolvată, marcată de scurte îmbunătățiri conjuncturale și de tergiversări fără sfârșit.

„Toate regimurile politice care au venit la putere de atunci au cerut rușilor Tezaurul. Această istorie complicată a fost reconstituită în urma unei documentări foarte serioase, pe baza consultării arhivei diplomatice, a rapoartelor și proceselor verbale oficiale, a inventarelor valorilor evacuate, materialelor apărute în presă, a jurnalelor personalităților implicate, a corespondenței oficiale și a altor documente de arhivă și conține interviuri luate de Marian Voicu și Liviu Iurea unor specialiști și diplomați români și ruși. Multe din documentele publicate în volum sunt inedite”, precizează editura.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe