Matei Bogdan
Publicat în 6 aprilie 2021, 08:30 / 28 elite & idei

Cristian Diaconescu: România are șansa să participe activ la reconstrucția și întărirea NATO

Cristian Diaconescu: România are șansa să participe activ la reconstrucția și întărirea NATO

La 17 ani de la aderarea României la NATO, președintele PMP, Cristian Diaconescu, transmite că „România are şansa să participe activ la deschiderea unui nou capitol în ceea ce priveşte reconstrucţia alianţelor şi întărirea NATO.”

Potrivit fostului ministru de externe al României, nivelul de alertă de securitate la frontiera estică a Alianţei este unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Iniţiativa “NATO 2030” propune statelor membre să dezvolte componenta politică astfel încât Alianţa să devină o “ancoră strategică în timpuri incerte.”

„Ne confruntăm cu ameninţări la adresa stabilităţii şi securităţii pe care România nu le poate înfrunta singură. Nici Europa nu poate fi singură. Nici SUA nu poate răspunde singură. Soluţia este NATO: stabilirea unei agende transatlantice prin care să întărim solidaritatea şi unitatea pentru a rămâne puternici, atât militar cât şi politic; modernizarea conceptului de securitate; protejarea, la nivel global, a unei ordini internaţionale bazate pe valori şi principii; contracararea ameninţărilor generate de politicile regimurilor autoritare”, a mai adăugat acesta.

Cristian Diaconescu susține că „România a devenit unul dintre cele mai importante state membre ale NATO”: „Între 2-4 aprilie 2008, România a găzduit cel mai mare Summit NATO din istoria Alianţei. Din perspectiva contribuţiei cu forţe militare desfăşurate în zone de conflict sau război în care este implicat NATO, România este unul dintre primele state. România este consecventă politic, în ceea ce priveşte alocarea a 2% din PIB pentru apărare”.

„România poate fi mândră pentru realizările sale în NATO, pentru modul în care este respectată de celelalte state membre în Alianţă, precum şi în ceea ce priveşte progresele obţinute în aceşti 17 ani, în dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţării”, a conchis Cristian Diaconescu în mesajul său.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe