OraNoua.ro
Publicat în 15 aprilie 2015, 18:37 / 211 elite & idei

Cristian Diaconescu: ”S-au creat breșe în solidaritatea la nivelul UE. Rusia va încerca să profite”

Cristian Diaconescu: ”S-au creat breșe în solidaritatea la nivelul UE. Rusia va încerca să profite”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și consilier prezidențial, a acordat un interviu pentru caleaeuropeana.ro, în care a atras atenția asupra ”breșelor în solidaritatea de decizie a UE” de care Federația Rusă va încerca să profite.

Diaconescu este de părere că ultimele acțiuni ale Greciei, Ungariei, Serbiei și Turciei, state-vecine ale României, ce semnalează o apropiere de Rusia, vor slăbi capacitatea de răspuns în fața încălcării dreptului internațional, iar ”Federația Rusă va încerca să maximizeze astfel de fisuri”.

Cristian Diaconescu explică, pe de altă parte, că România este ”perfect apărată”, cu condiția, ca prin pozițiile luate, să ”nu devină indezirabilă”.

Principalele declarații:

Despre contextul geopolitic și riscurile de securitate din regiune:

Marile puteri, inclusiv SUA au fost luate prin suprindere de ceea ce a făcut Rusia, prin agresiunea împotriva Ucrainei. Mutarea frontierelor nu poate fi calificată din niciun punct de vedere altfel.

– A existat o diferență de reacție între europeni și SUA în ce privește răspunsul pe care lumea civilizată ar fi urmat să-l dea Rusiei. Între timp, SUA au devenit mai ferme în ce privește Federația Rusă, europenii mai nuanțați, această nuanță venind din zona intereselor economice.

– Atunci a fost făcută o evaluare a situației (…) identificându-se probleme pe care România le-a susținut de ani de zile, fie la Bruxelles, NATO sau Washington, și anume modul prin care Rusia încerca să își extindă sfera de influență.

– Occidentalii s-au așteptat ca opinia publică din Rusia să se modernizeze din punct de vedere al mentalului, să treacă peste astfel de sechele. Iată că opinia publică l-a susținut pe Putin și îl susține și astăzi într-un procent foarte mare.

– Noi anunțam, ca alertă, în legătură cu conflicte înghețate rămase nesoluționate (…) S-a creat senzația că Occidentul este dezinteresat și Rusia a prins curaj.

– După ce au fost introduse sancțiunile împotriva Federației Ruse, orice demnitar rus îți spunea faptul că Occidentul la rândul său, nu va rezista mai mult de șase luni la un regim de sancțiuni.

– România trebuie să ia, în această perioadă, unele dintre cele mai complicate decizii, atitudini, după al Doilea Război Mondial.

– Ungaria găsește un subterfugiu prezentat public ca fiind economic într-o relație de parteneriat cu Federația Rusă. UE i-a acceptat unele proiecte, altele nu, deci e clar că deciziile politice de la Budapesta sunt dubitabile și interpretabile de către partenerii europeni și euroatlantici.

– Grecia anunță faptul că, în condițiile în care și-a pus tema politică de a încălca acordurile pe care același stat le-a încheiat cu FMI și Comisia Europeană, și-a găsit un nou partener financiar numit Federația Rusă.

– Serbia, după decarațiile recente ale ministrului său de externe, pare obosită de parcursul european și se gândește la tot felul de alternative.

– Turcia, astăzi, este punctul de inflexiune al noului proiect Turkish Stream, deja blocat, într-o anumită manieră, de Uniunea Europeană.

-România se află într-o zonă în care deciziile politice ale statelor vecine, în relația cu Rusia, se depărtează din ce în ce mai mult de trendul inițial al unei atitudini solidare și cât se poate de drastice de sancționare a încălcărilor dreptului internațional.

INTERVIUL VIDEO este disponibil la http://www.caleaeuropeana.ro/video-interviu-cristian-diaconescu-s-au-creat-brese-de-solidaritate-la-nivelul-ue-rusia-va-incerca-sa-profite/

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe