Cristian Diaconescu: Semnalul unui parteneriat strategic România – Ucraina generează credibilitate şi predictibilitate
Semnalul unui parteneriat strategic România – Ucraina generează credibilitate şi predictibilitate, „ceea ce ajută ambele ţări, dar în special Ucraina, care trece printr-un moment extrem de complicat”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Preşedinţii român, Klaus Iohannis, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, au decis, marţi, cu ocazia vizitei oficiale la Bucureşti a liderului de la Kiev, începerea procesului pentru ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
„Este un rezultat foarte bun al dialogului bilateral, pentru că, prin parteneriatul strategic, practic relaţia bilaterală se consolidează, în egală măsură prin abordarea temelor de interes comun, în special cele strategice, dar fără a neglija şi problemele care la un moment dat pot să apară în plan bilateral şi care, în mod evident, trebuie să îşi găsească o rezolvare sau un plan de soluţionare în cel mai scurt timp. Parteneriatul strategic reprezintă o formă de consolidare a relaţiei bilaterale şi este foarte bun acest lucru pentru că, într-adevăr, şi situaţia specială de insecuritate în regiune, dar şi interesele celor două ţări trebuie să fie cât se poate de atent urmărite, acţiunea în comun este superioară promovării individuale, iar regiunea Mării Negre, agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei găsesc mult mai simplu răspunsuri în plan bilateral”, a explicat Diaconescu.
El a precizat că în cadrul unui parteneriat strategic se stabileşte şi un plan de acţiune, care reprezintă, de fapt, o agendă bilaterală. „Toate subiectele care prezintă interes de ambele părţi sunt aşezate pe această agendă, iar instituţiile care au mandatul primit în cadrul parteneriatului strategic le abordează, deci nu mai pot fi eludate, nu mai pot fi omise de pe agendă, în ceea ce priveşte dialogul bilateral. Până la urmă, se intercondiţionează”, a afirmat fostul ministru de Externe.
Cristian Diaconescu a amintit că România are un parteneriat strategic cu Turcia. „Ce interesantă ar fi din acest punct de vedere o cooperare strategică, bine consolidată, între România, Ucraina şi Turcia”, a comentat el.
Legat de faptul că Iohannis şi Zelenski au anunţat că din partea României a existat sprijin militar pentru partea ucraineană, Diaconescu a explicat că un astfel de mesaj se transmite public „calibrat”, având în vedere „situaţia specială prin care trecem”.
„Este bine că Ucraina, prin reprezentantul la cel mai înalt nivel, a confirmat acest sprijin pe care România l-a dat”, a completat el.
Potrivit fostului ministru de Externe, în cadrul parteneriatului, România „poate acorda un sprijin consistent, dar în egală măsură poate determina Kievul să se apropie mai repede de valorile şi standardele europene şi, totodată, este un semnal inclusiv în ceea ce priveşte agresiunea în proximitatea estică, pentru că atâta timp cât statele din jurul Mării Negre îşi coordonează acţiunile nu numai militar, descurajarea potenţialelor ofensive este mult mai mare”.
„Ceea ce este important este un plan de măsuri pe mai multe paliere, care, după aceea, să fie implementat şi atunci rezultatele bilaterale la cel mai înalt nivel vor fi evidente”, a transmis el.
Ultima ora:
ObservatorDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România
PoliticDragoş Preda, Andrei Stoian: Dialog despre alegerile prezidențiale din România
EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența
ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene
SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile
EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!
EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe