OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 20:59 / 655 elite & idei

Cristian Diaconescu și Eugen Tomac în audieri la Parlamentul României: Recunoaşterea jurisdicţiei Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei

Cristian Diaconescu și Eugen Tomac în audieri la Parlamentul României: Recunoaşterea jurisdicţiei Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, şi Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, au fost audiaţi, ieri, 6 martie, în cadrul unei şedinţe comune a Comisiilor reunite pentru politică externă şi a Comisiilor pentru românii de pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor privind procedura de ratificare a Acordului de stabilizare şi de asociere a Serbiei la UE cu accent pe situaţia minorităţii româneşti din acest stat.

În cadrul şedinţei, s-a decis instituirea, la nivelul Executivului, a unui mecanism de monitorizare a situaţiei românilor din afara graniţelor, condus de Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Oficialul român a explicat că noul sistem de supraveghere vizează o serie de întâlniri cu oficiali din statele unde locuiesc români şi îşi propune transferarea către acestea a experienţei româneşti în relaţia cu minorităţile naţionale.

Secretarul de stat a făcut referire, în special, la comunitatea românească din Serbia, care este împărţită, de către autorităţile sârbe, în români şi ‘vlahi’, dar şi la alte state unde pot fi observate situaţii similare.

El şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tratamentul aplicat românilor din nord-estul Serbiei, cărora, sub pretextul că nu au un stat mamă, le sunt refuzate drepturi fundamentale, printre care accesul la serviciu religios, învăţământ şi informare în limba maternă.

Renunţarea la standardizarea limbii vlahe ca urmare a creării unei minorităţi vlahe artificiale, recunoaşterea jurisdicţiei Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei şi introducerea orelor de limba română în şcolile din localităţile româneşti reprezintă, potrivit secretarului de stat, unele dintre cele mai importante cerinţe pe care statul român le solicită.

Raportorul PE pentru Serbia acuză România că a vrut să blocheze Serbia din cauza dosarului Schengen

Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Jelko Kacin, a declarat vineri că România s-a opus acordării statului de ţară candidată la UE Serbiei din cauza dosarului Schengen, relatează cotidianul sârb Bliţ.

„Herman Van Rompuy poate să nege, dar România s-a opus candidaturii sârbe din cauza aderării la Schengen, pentru noi este clar”, a spus Kacin.

El a salutat decizia finală a Consiliului European, care a acordat totuşi statutul de candidată Serbiei. „Suntem fericiţi de decizia Consiliului. Acesta este un pas înainte atât pentru Serbia, cât şi pentru întreaga regiune”, a adăugat el.

Anterior, Bliţ a scris că România profită de situaţiei Serbiei pentru a-şi promova două interese – să îşi folosească puterea în UE şi să ceară o influenţă mai mare în rândul minorităţilor din Serbia.

Una dintre condiţiile fixate de România era legată de Biserica Ortodoxă Română din Serbia, care în prezent funcţionează pe teritoriul Banat din Serbia, în timp ce Bucureştiul vrea să fie fie la Timocka Krajina, unde locuiesc mulţi vlahi.

Celălalt subiect este legat de aderarea României la spaţiul Schengen.

Bliţ comentează că relaţiile dintre România şi Serbia s-au deteriora pe parcursul anilor, în pofida a ceea ce declară cele două ţări.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe