OraNoua.ro
Publicat în 6 septembrie 2017, 15:33 / 364 elite & idei

Cristian Grosu: Invitație / Reformarea Europei – România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare

Cristian Grosu: Invitație / Reformarea Europei – România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare

E o invitație: sigur ne interesează pe toți.

Cele trei evenimente ale anului 2017, de-o excepțională importanță de facto – alegerile din Franța, din Germania și anunțul pe care Jean-Claude Juncker îl va face în 13 septembrie privind agenda viitoare a Europei – pregătesc startul și marșul Uniunii Europene spre o paradigmă nouă.

Cum va arăta aceasta, care va fi locul României în noul context și cum se va poziționa ea față de ceea ce este numit ”Nucleul dur” al UE ?

cursdeguvernare.ro, în colaborare cu Banca Națională a României, organizează marți 19 septembrie 2017 conferința Reformarea Europei: România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare.  

Evenimentul va avea loc la Sala ”Mitiță Constantinescu” a BNR, între orele 10,30 – 15,00.

Conferința va fi deschisă de Guvernatorul Mugur Isărescu.
Speakeri confirmați:
 Victor Negrescu, Valentin Lazea, Ionuț Dumitru, Mihnea Motoc, Leonard Orban, Dan Dungaciu, Siegfried Mureșan, Bogdan Murgescu, Sergiu Manea, Vasile Iuga, Iulian Fota, Cristian DiaconescuVor fi invitați și alți reprezentanți ai Guvernului României și ai Parlamentului. Dezbaterile vor avea loc în limba română.

Format: Sesiune de deschidere + 3 paneluri consecutive: economie / politică externă și securitate / politici de adecvare și de aderență la ceea ce generic se cheamă ”nucleul dur”.

Context și argumente:

  • Toamna 2017 va aduce schimbări de fond în Uniunea Europeană, care vor fi anunțate imediat după alegerile din Germania din 24 septembrie. Un preambul va fi făcut public în 13 septembrie, de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
    Impactul acestei reforme va însemna pentru noi ceva mai greu decât aderarea din 2007 : acum va fi ”pe bune!”.
  • În întreaga Europă, dezbaterile, discuțiile, analizele, disecarea scenariilor celor mai verosimile sunt în plină desfășurare, pe când în Româniaacestea lipsesc cu desăvârșire.
  • Așadar, conferința – poziționată între cele 2 evenimente, 13 și 24 septembrie – are menirea de a aduce urgent pe agenda publică subiectul formei pe care o va lua proiectul European și implicațiile sale , din toate punctele de vedere, în România. Este datoria noastră să o facem, dat fiind că noi, cetățenii României și ai UE, vom „deconta” totul: și certitudinea, și incertitudinea.

Vă rugăm să vă notați în agendă acest eveniment de anvergură și de excepțional interes. Și, eventual, să confirmați încă de pe acum participarea Dumneavoastră, la adresa conferinte@cursdeguvernare.ro

Curând, vom reveni cu invitația oficială și cu agenda detaliată a evenimentului.
Ne dorim ca, dincolo de prezentările speakerilor, să stimulăm un dialog din care să se articuleze posibilele răspunsuri la dilemele viitorului iminent. 

Avem, de asemenea, rugămintea, pentru reprezentanții organizațiilor, să transmită către membrii care ar putea fi interesați, coordonatele evenimentului.

Cristian Grosu,
Redactor-șef cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe