OraNoua.ro
Publicat în 8 februarie 2017, 19:17 / 219 elite & idei

Cristian Grosu / Subversiv: ”Cugetul protestatarului” și nivelul următor al protestului. Lista. LISTA

Cristian Grosu / Subversiv: ”Cugetul protestatarului” și nivelul următor al protestului. Lista. LISTA

de Cristian Grosu

Protestele din Piața Victoriei și-au dovedit eficiența și capacitatea de coagulare a cetățenilor autentici (*). Bravo!

Dar acum, o veste neutră pentru euforia protestatarilor : Protestele gen Piața Victoriei sunt cel mai ușor de făcut. Mai mult: protestele au fost eficiente tocmai pentru că decidentul politic, aflat cu spatele la zid, a fost supus unei presiuni generale bruște, după ce a fost lăsat să facă alte (multe alte!) rele. Iar decidentul politic nu e doar PSD.

Explicația : decidentul politic a ajuns la legalizarea furtului TOCMAI pentru că până la această enormitate juridică nu a fost deranjat de niciun protest, de niciun fel, în cazul abuzurilor de toate felurile la care supune viața noastră zilnică.

Fiecare purtător adult de CNP românesc ar trebui zilele acestea (e un foarte bun și inspirat moment) să-și activeze mecanismul interior de-a se autoevalua în calitate de cetățean, cu aceeași acribie cu care se autoevaluează înainte de un interviu pentru job. (Diferența dintre cetățean și votant am explicat-o într-un text ieri – AICI.)

Altfel, dacă nu ne vom seta zilnic pentru meseria de cetățeni, vom ajunge în situația ca între auto-dezincriminarea lor ca penali și auto-dezincriminarea noastră ca votanți să nu fie cine știe ce mare deosebire.

România are o singură șansă de-a ieși la malul unei societăți în care legea să fie egală cu bunul simț și civilizația aia interioară:

Anume ca Protestul de 2 săptămâni din Piața Victoriei (sau din marile Piețe ale marilor orașe) să se transforme, în fine, în protestul de zi cu zi, față de abuzurile la care decidentul îl supune zilnic și care crează rețeta penală din care același decident ajunge ca la un moment dat să ceară IMPUNITATE.
Ei, abia asta-i greu !

Și de aici se naște lista – LISTA – domeniilor în care, dacă fiecare cetățean ar protesta zilnic, s-ar naște firicelul de Românie pe care ni-l dorim toți cei care au credință și încredere în democrația liberală.

N-o facem noi, dar noi lansăm câteva întrebări ajutătoare pentru ca cetățeanul să înțeleagă cum s-a ajuns atât de sus – la dezincriminarea pe față a infracțiunii :

1-.Incompatibilitatea: cu funcția publică și calitatea de adminstrator cinstit

Începem cu ea, pentru că un cetățean nu-și lasă viața și viitorul pe mâna unui ins, dacă nu dovedit, măcar suspect că e necinstit și de rea credință.

a-, ai protestat vreodată la faptul că aproape un sfert dintre membrii Parlamentului sunt cercetați penal sau deja condamnați cu suspendare ?

(Păi ce legi te aștepți să dea cei cercetați penal atunci când au posibilitatea să dea legi? Tu ce-ai face în locul lor?)

b-,Ai ieșit în stradă atunci când ministrul X sau parlamentarul Y, declarați incompatibili, au fost păstrați în dregătorii și și-au văzut mai departe de ”proiect” ?
(Păi cum să nu creadă că dormi dacă nu înțelegi că ți se întâmplă ție un neașteptat rău, iar lui i se întâmplă un nesperat lucru bun?)

corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau aștepți ca legea compatibilității să o facă incompatibilul și să devină literă de lege ?

2-. Educația –

urmează, pentru că un cetățean adevărat a trecut, trece și va trece necontenit prin ea.

a),cum ai protestat când guvernele au ”dezlegat” plagiatul la doctorate ? Sau credeai că ”doctorii” falși nu vor face o legislație care să-i protejeze?

Sau credeai că un politician cu doctorat fals nu e șantajat cu falsul și nu se va refugia de penal în schimbarea legislației penale ? (Ești sigur ce-ai fi făcut în locul lui ?)

b),Vezi zilnic că :

-,amanta rectorului/prorecotrului/decanului/șefului de lucrări te bate la lucrările științifice pe care le muncești din greu și adună ”puncte” științifice și grade universitare întru triumful clanului de rude și afini care a luat în concesiune pe următorii 30 de ani universitatea ?

-,la școală copilul nu mai învață din manuale ci din caiete variate, recomandate de profesori după comisionul de la editură, care cotizează la ”îndrumător”, care cotizează la politicul care l-a pus acolo ?

-, școala se renovează din banii tăi, deși banii tăi figurează ca încasare în promisiunile electorale ale decidentului politic (care pune inspectorul, directorul de școală – pe bază de parandărăt) – iar România raportează buget pe Educație și, concomitent, cele mai proaste rezultate în PISA (DA, e vorba de copilul tău!) ?

-,creșterea salariilor în universități se face nu cu banii promiși în campania electorală, de la buget, ci cu banii universităților, care vor crește taxele la studenti sau vor scădea numărul celor la ”fără taxă” , în timp ce ție, ca student, ți se aruncă niște grăunțe de mers cu trenul acasă…. ?

-,ai nevoie de forță de muncă, dar guvernul și dna. Andronescu (cea care trage sforile în Educație de 21 de ani) a decis că banii pentru școli profesionale în care se învață, pe bune, o meserie, pleacă la liceele care vor produce ”bacalaureate tehnice” după care niciun școlar nu știe să bată un cui ?

Problema ta zilnică: De câte ori ai ieșit în stradă ca să protestezi față de aceste stringente și strigătoare la cer abuzuri ?

Cine are dubii – să scotocească AICI: se petrece în timp ce eu scriu toate astea iar tu protestezi.

Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la acestea, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că tipii ăia care storc sistemul de bani,aruncându-ți o mică mită, sunt obsedați de avantajul tău?

3-. Sănătatea.

Numai petrolul/energia (chestiile alea care produc cele mai mari războaie) sunt o miză mai mare decât acest domeniu.

Ia cotrobăie în tine:

-, tu, lucrător în Sănătate, chiar nu știi de raportările false de infecții nosocomiale care omoară oamenii, dar sunt raportate la cel mai mic nivel din lume (DIN LUME!) ?

-, tu, medic care te uiți la ”Spitalul de urgență”, așa cum se uită junii polițiști la filmele americane seara, în timp ce peste zi spală, la comanda numiților politic de la MI, infractorii : chiar nu știi, în calitate de expert desăvârșit, de unde-și trage comisioanele ”managementul” spitalului ?

-, tu, șef de spital, de secție, de departament sau cum naibii o fi organizat ”sistemul” : nu vezi ce aberație e că guvernul nou dezintegrează criteriile de numire a vechilor (și veșnicilor si depășiților de situaie și impotenților și lacomilor șpăgari) ?

Dacă toate astea, pe care le vezi/suporți zilnic, nu te-au scos la protestul zilnic, să nu te aștepți la altceva decât ca toate aceste ilegalități să fie, într-o bună zi, dezincriminate.

Cine are dubii – să scotocească AICI: se petrece în timp ce eu scriu toate astea iar tu protestezi.
Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că aia fură numai pentru ca într-o zi să dea comisioanele înapoi și apoi să meargă la pușcărie?

4-, Administrația:

Numai moartea și Judecata de Apoi mai sunt așa de inevitabile (ba chiar implacabile) :

-, de câte ori, când ți s-a cerut – atenție: direct sau indirect – șpagă, în loc de bani ai dau un cap în gură?

-, de câte ori ”l-ai dat în penal” pe funcționarul/inspectorul/șefuletele agresiv al statului după un control făcut cu cea mai deplină rea-credință și incompetență și ai preferat, în loc de lungul drum către dreptate, să ”scapi” cu o mică filodormă?

-, de câte ori tu, funcționar de bună credință al statului, inspector sau șefulete – ai dat cu pumnul în masă când ai fost trimis să abuzezi, să scoți bani din piatră seacă de la nevinovați, sau să ”execuți” vreun nume sau companie venite cu ”urgență” de sus ?
Sau crezi că șefii tăi se bat pe funcții doar pentru câteva sute de euro salarii? Sau că te pun de-aiurea să le cari geanta și să le speli suspensorii ?

Think again și vezi cum contribui tu, prin protestul sau resemnarea ta zilnică, la România copiilor tăi : într-o bună zi, niște inși ca tine – fix ca tine – o să-i abuzeze pe copii tăi așa cum îi abuzezi tu azi, la comandă, pe alții.

Corolar:
Cum să nu ajungi, dacă nu ai reacționat la timp, când s-au întâmplat, la acestea, la tentativa de-a dezincriminina furtul și abuzul? Sau credeai că aia fură numai pentru ca într-o zi să dea comisioanele înapoi și apoi să meargă la pușcărie?

5-, România ta și drumul ei în periculoasa lume viitoare

-,n-ai observat niciodată că, în ciuda miliardelor de euro cheltuite pe infrastructura de transport, România de dincoace de Carpați nu e racordată la Europa de dincolo de ei ? Ai idee de ce s-a (de fapt, NU s-a) făcut chestia asta? Există în Codul penal trădare prin simularea neglijenței în serviciu ?

-, ți-ai pus vreodată problema de ce unii merg la injecții în Austria, iar alții își operează genunchiul în Turcia ?

-, ai idee de ce, în numai 3 luni, șefii serviciilor secrete s-au cărat din funcții?

-, ai idee de ce ”statul de drept” în versiunea românească (pur românească) ne scoate de pe orbita OCCIDENTALĂ către un I-liberalism de periferie – o zonă gri bună la toate, unde toată lumea își aruncă zoaiele de după spalarea banilor, perucile amantelor, legumele otrăvite și respinse de piețele vestice și softurile depășite sau respinse de celelalte piețe ?

-,ai idee de ce”grânarul Europei”nu are, cu Dunărea în coastă, un canal de irigații ? Și de ce Constanța nu se poate lega cu o autostradă de Ungaria, în timp ce chinezii și-au făcut – aproape ei pentru ei – autostradă în Serbia pentru a pune în valoare portul Salonic ?

Ei, aici începe cel de-al treilea nivel : pe care o să-l rezumăm separat :

***

dacă vrei să fii cetățean :

Informează-te și nu te sfii să obosești să înțelegi, atâta vreme cât e vorba de România ta:

a) Nu crede decât ce e credibil, verificat, serios – chiar dacă tu crezi altfel :

sigur că în locul unei analize coerente, e mai comod ca pe fbk să pui o poză cu mâncare: dar asta o poate face orice votant. (Tare, poanta celor de la TNR: ”cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că cei care pun pe fbk poze cu farfuria din care mănâncă au fost abuzați sexual într-o viață anterioară”).

Mergi pe schimbul de idei : ele vor mișca societatea în direcția cea bună!

b)a fi cetățean în România e o meserie în sine, fără de care orice altă meserie – meseria de bază, e spoliată de către decident : învățăm că la noi lucrurile stau invers decât într-o ”democrație de la mama ei” – că acest lucru trebuie corectat: dacă nu-l corectăm, îl plătim.

c)mai fă o listă, pentru tine: de câte ori ai tăcut în fața abuzurilor zilnice și ai permis, astfel, să se ajungă la marele abuz: dezincriminarea celor mai de bun simț violențe ale statului împotriva cetățeanului, mpotriva mediuuli de afaceri. Împotriva ta, a muncii tale, a celor dragi și apropiați ție ?

d)diferența dintre protestul ”sportiv” și cel civic e ca diferența dintre sexul sportiv și dragoste : dacă nu coboară în viața de zi cu zi, e doar un ”futai” – poate ceva mai elaborat. Deși…

e)Deși un prieten mă trage de mânecă să nu scriu chiar ce cred – dar eu tot scriu ,  anume că :

Dacă protestele de 2 săptămâni din Piața Victoriei și din Piețele marilor orașe nu coboară în viața de zi cu zi – așa cum am schițat, în idealismele mele, mai sus – totul se va rezuma la situația motănelului din bancul ăla (cam incompatibil cu ”simbolistica” și seriozitatea cursdeguvernare.ro) :

după ce a miorlăit – în ger, viscol și zloata sfârșitului de ianuarie – motănelul, convins că a făcut tot ce a înțeles el că e de făcut, îl lasă pe taică-su singur pe acoperiș.

*

Am conceput textul de mai sus după paradigma ”cercetării cugetului” pentru spovedania unui romano-catolic: acolo unde derapajele (”păcatele”) din viața personală sunt egale cu cele vin viața comunitară – făcute ”cu fapta și – atenție! , n.red. – ”cu omisiunea”). Genul ăsta de întrebări auto-adresate (ca exercițiu periodic), combinate cu un fel de sublimare a intenției nu doar către Dumnezeu, ci și către ”Aproapele” și către ”Comunitate” exersate la un nivel inițial rudimentar de către Martin Luther – au dus la nașterea democrației (v. Max Weber) pe care o vizăm azi: În viața comunitară (de cetățeni) trebuie să fim la fel de onești și intransigenți precum în viața personală.
Comunismul a rezistat 50 de ani – tocmai cât a reușit să conserve această sciziune.


*) Cetățean autentic (nu doar în sensul unui posesor de pașaport sau CNP) : O diferență între ceea ce numin noi ”cetățean”, dincolo de formula vagă și lipsită de consistență din DEX – AICI.

www.cursdeguvernare.ro/

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe