Adriana
Publicat în 11 iulie 2018, 07:40 / 62 elite & idei

Cristian Pârvulescu: Era o bătălie de dus. Președintele Klaus Iohannis nu a dus-o

Cristian Pârvulescu: Era o bătălie de dus. Președintele Klaus Iohannis nu a dus-o
+ Observator

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că era o bătălie de dus în privința avizului CCR de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, bătălie pe care președintele Klaus Iohannis nu a dus-o.

„Ca o surpriză, sigur, înțeleg contextul, coaliția trebuia să discute despre suspendarea președintelui, și singurul  motiv ar fi fost neaplicarea deciziei CCR. Dar este vorba de un aviz sau decizie? Este clar că președintele a luat aceasta decizie pentru a împiedica suspendarea.

S-ar putea ca decizia președintelui să vină în acest context. Nu are legătură cu lupta pentru protejarea justiției, care probabil că este o prioritate a președintelui, sper, dar mai degrabă cu încercarea de a destabiliza PSD, poziția lui Dragnea care avea un singur instrument, suspendarea lui Iohannis, care ar fi permis schimbarea totală a dezbaterii politice pentru următoarele luni. Lucrurile pot evolua.

Sigur că nu mai există o majoritate, dar nu este deloc clar că  Dragnea nu reușea să impună această majoritate. Singurul impediment pe care-l aveau era să mobilizeze o majoritate în Parlament și trebuia să fie săptămâna asta. Am putea spune că este vorba de un eșec a lui Dragnea, dar ar putea să se transforme într-o problemă gravă pentru independența justiției. (…)

Legea de organizare și funcționare a CCR arată că în privința conflictelor instituționale se emit avize, nu decizii, iar avizele nu sunt obligatorii. Era o bătălie de dus, președintele nu a dus-o. Președintele putea să ceară lămuriri la CCR, dacă e vorba de aviz sau decizie. Dacă se constata că există  o contradicție în termeni se putea foarte bine merge în justiție.

CCR a pierdut patru procese pe care le-a avut pentru neaplicarea unor legi. Avizele nu sunt obligatorii. Aici parcă s-a incriminat un conflict între instituții. Avizele sunt în cazul conflictelor instituționale, deciziile și hotărârile privesc legile. Acelea sunt definitive și obligatorii”, a spus Cristian Pârvulescu, în direct la Digi24.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/cristian-parvulescu-era-o-batalie-de-dus-presedintele-klaus-iohannis-nu-a-dus-o-960544

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis, discurs la summit-ul Inițiativa celor Trei Mări

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe