OraNoua.ro
Publicat în 12 iunie 2013, 11:45 / 122 elite & idei

Cristian Pârvulescu: Lucrurile merg neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei

Cristian Pârvulescu: Lucrurile merg neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că lucrările Comisiei comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei decurg ‘neaşteptat de bine’, cele mai multe dintre propunerile de modificare a Legii fundamentale adoptate de senatori şi deputaţi fiind iniţiate de Forumul Constituţional.

‘Din punctul nostru de vedere, lucrurile decurg cât se poate de bine, neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei, în sensul că în care au fost adoptate un număr foarte mare de propuneri înaintate de către Forumul Constituţional. Au fost peste 80 de propuneri, cel mai mare număr de propuneri, făcute din partea Forumului, şi nu din partea partidelor. Sigur, dacă calculăm toate partidele, acestea au avut un număr mai mare de propuneri, dar dacă discutăm separat partidele, şi nu USL-ul ca bloc, cele mai multe propuneri au venit din partea Forumului Constituţional. Cele mai multe propuneri care au fost adoptate au fost din partea Forumului Constituţional, inclusiv dintre cele controversate. Mă rog, din nefericire, cel referitor la antidiscriminare a fost eliminat după o săptămână. Forumul a avut posibilitatea să se manifeste şi, de fiecare dată, la fiecare articol, să îşi spună punctul de vedere. Ba, mai mult, Forumul a putut veni de multe ori cu soluţia de compromis. (…) După aprecierea noastră, vorbim de peste 35 de articole la care am contribuit. Un număr mai mare decât în 2003’, a declarat Pârvulescu miercuri, pentru AGERPRES.

El a subliniat că una dintre priorităţile Forumului Constituţional a vizat clarificarea articolelor din capitolul referitor la drepturi şi libertăţi, precum şi întărirea acestor drepturi.

‘Sigur că existau foarte multe propuneri făcute în cadrul Forumului, dar având în vedere situaţia şi comparând cu ansamblul modificărilor, apreciem că la capitolul drepturi şi libertăţi au fost suficient de multe modificări care nu fac decât să îmbunătăţească cadrul social – demnitatea umană, drept la educaţie, interzicerea relelor tratamente asupra animalelor, drepturi de generaţia a treia au fost mai bine clarificate în Constituţie. Sunt progrese din punctul nostru de vedere. În principiu, din punctul de vedere al drepturilor omului, ar fi o evoluţie, cu atât mai mult cu cât definirea familiei ca relaţie contractuală a fost abandonată. Acela ar fi fost un serios pas înapoi’, a spus analistul politic.

Cristian Pârvulescu a adăugat că deşi Forumul ‘nu şi-a făcut o prioritate din capitolul privind instituţiile politice, şi acolo au fost suficient de multe schimbări.

‘De exemplu, propunerea Forumului Constituţional privind dizolvarea Parlamentului în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este validat a fost acceptată’, a menţionat el. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe