Matei Bogdan
Publicat în 12 iunie 2019, 18:01 / 186 elite & idei

Cristian Păun: Cât plătim la stat, la un salariu mediu brut de 5.163 lei. În ce condiții pot scădea taxele pe muncă

Cristian Păun: Cât plătim la stat, la un salariu mediu brut de 5.163 lei. În ce condiții pot scădea taxele pe muncă

de Cristian Păun

Sunt mari taxele pe muncă? Sigur că sunt. Cea mai mare parte a acestor taxe vine din contribuția la pensiile publice (Pilonul 1, foarte puțin Pilonul 2) și contribuția la sistemul public de sănătate.

Din salariul mediu astăzi care este (în valoare brută) de 5.163 lei plătim statului următoarele lucruri:

– Asigurări sociale (CAS): 1.291 lei / lună (25%, pentru pensii);

– Asigurări sociale de sănătate (CASS): 516 lei / lună (10%, pentru sistemul public de sănătate);

– Impozit pe venit: 336 lei / lună (10%, școli, grădinițe, alte servicii publice);

– Contribuție asiguratorie pentru muncă: 116 lei (2,25%, șomaj, accidente de muncă).

Rezultă un total de 2.259 lei din cei 5.163 lei înregistrați ca venit salarial brut. Costul complet mediu cu care antreprenorii cumpără muncă din piață.

Acest venit mediu brut ar trebui să crească odată cu economia (e corelat în bună măsură cu aceasta). Propun, așadar, două scenarii de evoluție a economiei: un scenariu cu o creștere medie nominală de 1% pe an și un scenariu de creștere medie nominală de 2% pe an. Care s-ar duce integral către dinamica salariului minim. Deprecierea medie a cursului de schimb am plasat-o la 0.7% pe an (sub 1% creșterea nominală cea mai pesimistă, să rămână și ceva creștere reală în dinamica economiei).

În final a rezultat următorul lucru:

Scenariul 1 (economia crește în medie cu 1% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 424.643 Euro, defalcată în 242.680 Euro pentru pensie (ambii) și 96.997 pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Scenariul 2 (economia crește în medie cu 2% pe an): O familie de 2 adulți remunerați cu salariul mediu pe economie va cotiza la stat suma totală de 513.135 Euro, defalcată în 293.252 Euro pentru pensie (ambii) și 117.210 Euro pentru sistemul public de sănătate (împreună).

Sumele cresc progresiv (liniar) pentru venituri mai mari decât venitul mediu și scad progresiv (liniar) pentru venituri mai mici. Dacă ai mai multe job-uri sau surse de venit poți ajunge să plătești de 2-3 ori mai mult pentru că statul are grijă să impoziteze orice venit cu mult zel.

E foarte mult.

Problema mare este că nu poți scădea semnificativ aceste contribuții fără 2 reforme fundamentale, având în vedere că 35% din cele 42,5% sunt direcționate către cele două lucruri:

– Reforma sistemului public de pensii (1/4 din veniturile brute pe lună);

– Reforma sistemului public de sănătate (1/10 din veniturile brute pe lună).

Fără cele două reforme vorbim în van de scăderea contribuțiilor pe muncă. Oricine promite fără să vină și cu soluția pentru cele două reforme este populist și complet pe lângă subiect.

Pot fi aplicate reforme pentru cele două în afara paradigmei liberale? Eu zic că nu. Poate fi obținut un consens politic pe un proiect de reformă a celor două? Eu zic că trebuie. Opoziția trebuie să se unească nu pe oameni noi în politică și pe idei noi și curajoase în politică. Idei care nu evită adevărul și care spun oamenilor ceea ce trebuie spus.

www.republica.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe