Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 17:25 / 63 elite & idei

Cristian Păun: Deciziile CCR nu se comentează. Dar pensiile lor speciale ar trebui!

Cristian Păun: Deciziile CCR nu se comentează. Dar pensiile lor speciale ar trebui!

CCR:

Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să fie apt să prevadă, într-o măsură rezonabilă, consecinţele care ar putea rezulta din săvârşirea unei anumite fapte, precizează Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Avocatului Poporului privind OUG ce reglementează amenzile în starea de urgenţă, transmite Agerpres.

Ce repede găsesc motive oamenii aceștia când vor! Adică, spune CCR, când dai o lege care prevede niște amenzi trebuie să pui acolo totul clar, cu suficientă precizie pentru a permite cetățeanului să își controleze conduita.

Eu, ca șofer, îmi aduc aminte de câteva lucruri extrem de ”precise” din Codul Rutier care mi-a permis de foarte multe ori să îmi controlez conduita. Las doar unul dintre ele devenit celebru în vechile coduri, pe care am încasat nemeritat și neconstituțional niște amenzi vreme îndelungată:

Art. 49 din Codul Rutier spunea așa: Conducătorii autovehiculelor sunt obligați să se conformeze restricțiilor impuse de indicatorul „Limitare de viteză” pe sectoarele de drum unde acționează, iar în următoarele situații să reducă viteza până la limita evitării oricărui pericol: a) la trecerea prin intersecțiile cu circulație nedirijată; b) pe poduri; c) la curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate; d) la trecerile la nivel peste calea ferată, prevăzute cu bariere sau semibariere; etc. (nu vreau să o mai lungesc)

Adică, legea e atât de ”precisă” în cazul acesta încât dacă ești implicat într-un accident rutier cu pagube materiale / umane și se dovedește de către organ că nu ai condus până la limita evitării oricărui pericol într-o curbă fără vizibilitate e culpa ta. Nu riști doar amendă. Poți risca mult mai mult. Până la urmă, reducerea vitezei ”până la limita evitării oricărui pericol” înseamnă să tragi pe dreapta. Înseamnă să te ”deplasezi” cu viteză 0.

Legea nu este niciodată perfectă. Nu poate fi niciodată suficient de clară pentru că nu poate acoperi niciodată toate situațiile la care face referire. De aceea ea se completează cu jurisprudența din spatele tuturor situațiilor judecate. Mai mult sau mai puțin.

Dacă tot au fost declarate neconstituționale amenzile pe acest motiv pueril, haideți să fie neconstituțională și treaba aia neclară cu ”reducerea vitezei până la limita evitării oricărui pericol” (mascată, mai nou, prin reformularea articolelor respective din Codul Rutier)! Și alte aberații la fel de imprecise de care este plin Codul Rutier (vezi mai jos în comentarii și alte exemple de formulări generatoare de amenzi). Și nu numai el…

Desigur, deciziile CCR nu se comentează. Dar pensiile lor speciale ar trebui! Și comentate și impozitate din plin… La cei de vor să le cumuleze cu salariu impozitul, să fie de 99,9%.

#cucurtea

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe