Matei Bogdan
Publicat în 3 martie 2021, 12:11 / 215 elite & idei

Cristian Păun: Fondul de garantare a acordat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei, în 2020

Cristian Păun: Fondul de garantare a acordat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei, în 2020

Fondul de garantare a acordat anul trecut, prin programul IMM Invest, garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, numărul firmelor finanţate de către bănci prin acest program fiind de aproximativ 25.000, a afirmat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

„În 2020, Fondul de garantare a dat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze – şi numărul total al companiilor a fost de 25.000 de companii finanţate de către bănci prin programul IMM Invest. Din punctul nostru de vedere este un succes pentru că este vorba despre credit bancar, este vorba de expertiza băncilor în spate, în a evalua riscurile, banii aceştia s-au dus către companii viabile, către afaceri viabile care cu siguranţă au apreciat acest program.”, a spus Cristian Păun, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”.

Acesta a menţionat că plafonul pentru 2021 este similar celui de anul trecut, respectiv 14 miliarde lei.

„Plafonul pentru 2021 este similar celui din 2020 – 14 miliarde lei şi vreau să spun că, în 2020, pentru 14,2 miliarde lei statul a pus un ajutor de stat de 600 de milioane lei. Deci, statul a venit cu 600 milioane lei pentru a facilita accesul la finanţare în valoare de 14 miliarde lei. Eu zic că este o investiţie bună, este un cost pe care statul şi-l asumă pentru a genera acel efect de antrenare vital. Cam acelaşi lucru ne-am propus şi pentru 2021 – 14 miliarde lei, un ajutor de stat de 600 de milioane de lei. Nu sunt banii statului, sunt banii băncilor, este vorba de capital sănătos, capital care se returnează, capital care nu poate fi aruncat în lucruri care nu contează, nu generează valoare adăugată”, a mai spus Cristian Păun.

Preşedintele FNGCIMM a subliniat că acest program a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii fiind „în zona mai mult marginală a proiectului”.

„Cele mai multe companii care au aplicat la acest program sunt microîntreprinderi cu până la 10 angajaţi – 13.000 de întreprinderi din cele 25.000 şi companii mici – vreo 10.000. Deci, cam 23.000 de companii dintre cele 25.000 care au aplicat prin IMM Invest au avut sub 50 de angajaţi. Acest program cu siguranţă s-a adresat şi a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii, în număr de 2.500, au fost în zona mai mult marginală a proiectului”, a subliniat Cristian Păun.

Potrivit acestuia, cele mai multe companii (63%) au aplicat pentru activitate curentă, 27% dintre ele au aplicat pentru o linie de credit cu rambursare şi 10% pentru investiţii.

„Aş vrea să mai menţionez şi sectoarele de activitate, nu înainte de a menţiona că pe primul loc se află, atât la valoarea finanţată cât şi la plafonul pe care l-a alocat, Banca Transilvania, o bancă românească, cu capital românesc. Deci, performerul în acest program este o bancă cu capital românesc – a dat 4 miliarde lei din cele 14 miliarde lei. Sunt şi alte bănci importante aici: CEC, Raiffeisen, Unicredit, ING, BCR, în topul băncilor care au performat pe acest program. Practic, 10 bănci au dat 10 miliarde lei din cele 14 miliarde lei prin acest program. În ceea ce priveşte ‘Top sectoare de activitate’ avem: construcţii, transporturi, cultivarea cerealelor, comerţul cu amănuntul, restaurantele, comerţul cu ridicata, comerţul cu ridicata nespecializat, activităţi de inginerie şi consultanţă, întreţinere şi reparare autovehicule, lucrări de instalaţie electrice etc.”, a precizat preşedintele FNGCIMM.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe