OraNoua.ro
Publicat în 28 decembrie 2016, 19:32 / 265 elite & idei

Cristian Pîrvulescu: Această tensiune inițială a relațiilor președinte și partidul care a câștigat alegerile anunță o coabitare dură

Cristian Pîrvulescu: Această tensiune inițială a relațiilor președinte și partidul care a câștigat alegerile anunță o coabitare dură

Tensiunea inițială a relațiilor dintre președinte și partidul care a câștigat alegerile, ilustrată și de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democraților, anunță o „coabitare dură”, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

„Comentariile negative s-au acumulat, starea de spirit a unei părți a opiniei publice s-a modificat, în sensul în care de la surpriza inițială s-a ajuns la un refuz și președintele a anunțat scurt și simplu că nu ia în considerare această propunere, cerând PSD și ALDE o altă propunere”, a declarat politologul pentru AGERPRES.

Pîrvulescu consideră că propunerea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier a fost una „riscantă”.

„Aici apare o mică tensiune. Liviu Dragnea a afirmat că, dacă această propunere nu este acceptată, va merge mai departe și dacă va continua pe această linie este în conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscantă pe care a încercat-o Liviu Dragnea, care și-ar putea șubrezi (…) poziția de lider al PSD”, a spus politologul.

Mai mult, el arată că, într-o măsură, propunerea lui Sevil Shhaideh a fost contrară campaniei PSD.

„Procedura pe care a folosit-o pentru numirea doamnei Sevil Shhaideh este una atipică, care a primit un vot în alb. Cu siguranță, mulți din PSD au fost surprinși. Și nu trebuie nicio clipă să uităm campania pe care o bună parte a PSD a făcut-o împotriva străinilor, o campanie centrată pe identitatea națională și religioasă. Or, această campanie nu are nimic în comun cu propunerea PSD, care era interesantă, părea să fie o propunere în consonanță cu social-democrația, dar profilul doamnei Sevil Shhaideh (…) nu era al unui lider cu experiență”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce privește faptul că președintele nu și-a motivat refuzul, Pîrvulescu a afirmat că „nu există niciun fel de argument constituțional care să ceară președintelui să identifice motivul”.

„Motivele sunt nenumărate și țin în special de sensibilitatea opiniei publice din punctul meu de vedere”, a adăugat el.

În același timp, Cristian Pîrvulescu afirmă că declarația scurtă a președintelui „este și un răspuns la formula foarte apăsată prin care Liviu Dragnea a anunțat că va recurge la Curtea Constituțională și eventual la procedurile de suspendare”.

„Această tensiune inițială a relațiilor dintre președinte și partidul care a câștigat alegerile anunță o coabitare dură, o coabitare dificilă”, a mai arătat el.

„Propunerea PSD a fost o propunere surpinzătoare și nu bine primită de o parte a opiniei publice, mai ales a celei care era apropiată de campania, de viziunea PSD”, a mai apreciat Cristian Pîrvulescu.

Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a cerut acestei coaliții să facă o nouă nominalizare.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe