OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:50 / 155 elite & idei

Cristian Pîrvulescu: Este nevoie ca prezența alegerile europarlamentare să fie mare

Cristian Pîrvulescu: Este nevoie ca prezența alegerile europarlamentare să fie mare

„Cinci ani pentru a salva Uniunea Europeană” constituie tema unui plan de acțiune realizat de Consiliul Economic și Social European (CESE) prezentat marți la Bruxelles de analistul politic Cristian Pîrvulescu, coautor al documentului.

Planul de acțiune pentru Europa este o viziune pe care CESE, instituție consultativă a Uniunii Europene, a Consiliului, a Parlamentului European și Comisiei Europene îl propune în urma consultărilor cu societatea civilă cu ocazia anului electoral 2014. Documentul, prezentat cu prilejul Zilei Societății Civile, pornește de la contextul în care pe 25 mai vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, acestea fiind primele astfel de alegeri după criza financiară și considerate un moment cheie în istoria Uniunii Europene.

Potrivit analistului român, atât cetățenilor români, cât și celor din întreaga Europă trebuie să li se spună să se prezinte la alegerile din 25 mai, pentru că sondajele de opinie anunță o prezență relativ redusă, iar Europa reprezintă singura alternativă.

„Și, dacă îi lăsăm pe alții să hotărască pentru noi, atunci lucrurile vor scăpa de sub control. Le aduc aminte cetățenilor români, care au participat în mică măsură la alegerile din 2009, că deciziile importante ne-au afectat pe toți. Or, dacă noi transmitem un semnal foarte clar, dacă vorbim despre politicile europene în această campanie, vom ajunge să construim o Europă care răspunde nevoilor noastre. (…). Și este evident că în România statul național nu are mijloace, nu are capacitatea de a realiza dezideratele românilor. Uniunea Europeană poate asta”, a argumentat acesta.

Cristian Pîrvulescu și-a exprimat temerea, în context, față de două aspecte. „Pe de o parte, unii vor spune că nu sunt interesați și că oricum vocea lor nu se aude, ceea ce s-a spus în Eurobarometrul din luna decembrie 2013. Pe de altă parte, cei care sunt mai degrabă antieuropeni se vor mobiliza. La o prezență redusă la vot, aceștia vor putea influența masiv politicile Europei și vor putea bloca orice decizie importantă la nivel european. Tocmai de aceea este nevoie ca prezența să fie mare. (…) Cei care vor întoarcerea la un trecut periculos — cel al statelor națiune care se află într-o relație antagonistă permanentă — vor reuși doar dacă Europa nu se prezintă la vot”, a explicat Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, va exista prezență mare la vot în țările cu vot obligatoriu, în timp ce o prezență moderată va exista în țările care au avut de suferit de pe urma măsurilor de austeritate.

Planul de acțiune prezentat marți la Bruxelles de analistul politic român este compus din trei părți. Prima parte a acestuia constă într-o declarație care se adresează cetățenilor în general și care încearcă să mobilizeze cetățenii pentru votul la alegerile europarlamentare din 25 mai. Această parte este urmată de o analiză, un argument în favoarea unei noi metode care să înlocuiască interguvernamentalismul „care până acum a blocat UE”. A treia parte a documentului propune trei direcții de acțiune concrete referitoare la Uniunea economică, Uniunea socială și Uniunea civică.

„Avem doar cinci ani pentru a salva UE (…). Cei cinci ani care au trecut din 2009 până în 2014 au fost irosiți, sigur, nu total, s-au inventat niște mecanisme, dar târziu. Este evident că UE are nevoie de un nou suflu și are nevoie să stabilească o nouă legătură cu cetățenii, dar pentru aceasta este nevoie nu numai de declarații politice, ci și de lucruri concrete”, a subliniat Cristian Pârvulescu, președinte de onoare al Asociației Pro Democrația.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe