Adriana
Publicat în 22 octombrie 2013, 13:57 / 136 elite & idei

Cristian Socol: Ce vrea Premierul Ponta în SUA

Cristian Socol: Ce vrea Premierul Ponta în SUA
+ Observator

Vizita Premierului Victor Ponta în SUA reprezintă o premieră la nivelul politicii externe româneşti din ultimii 10 ani. Cu turneul din SUA se ajunge ca în 2013 ţările vizitate de Premier să cumuleze aproape jumătate din PIB ul mondial şi 37% din volumul sursă al ISD urilor la nivel mondial.

Parteneriatul strategic cu SUA trebuie consolidat pe componenta economică. Potenţialul este ridicat dat fiind că în 2012, SUA reprezenta doar al 13 lea partener comercial al României la exporturi şi al 18 lea la importuri cu o valoare de doar 0,85 miliarde euro şi respectiv de 0,81 miliarde euro. În plus, soldul investiţiilor străine directe atrase din SUA până la finalul anului 2012 au fost de 1,8 miliarde euro. Aceste date ne arată valorificarea subpotential a parteneriatului strategic cu SUA.

Pe lângă componenta politică şi strategică, vizita în SUA reprezintă un semnal de redefinire a relaţiilor comerciale şi de investiţii cu companiile americane cu alonjă globală. Vorbim aici de întalniri cu companii a căror cifră de afaceri agregată reprezintă de 5,4 ori mai mult decât PIB ul României. Vorbim de companii lider la nivel mondial, entităţi ce împing frontiera tehnologică prin investiţii enorme în cercetare-dezvoltare-inovare.

Cifra de afaceri companii selectate SUA pentru anul 2012. PIB ul României 2012

Sursa: Top 500 Fortune, 2013; CNP, 2013

Miza pe componenta economică pleacă de la câteva ipoteze simple. Primul, toate companiile prinse în întâlnirile de azi sunt investitori strategici în economia românească. Angajamentul prins în Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Creare de locui de muncă trebuie îndeplinit. Ne dorim parteneriate strategice cu mari investitori din economie, fie că ei sunt români sau străini. Suntem conştienţi că orice exerciţiu de programare economică orientativă, orice strategie, orice proiect de ţară trebuie conceput prin cooperare cu companiile noduri din economie, cele a căror activitate incumbă tehnologii şi creare de locuri de muncă. Am început procesul de consultare cu aceste companii. Al doilea, avem un interes clar. Dorim un nou model industrial, unul în care să crească valoarea adăugată produsă intern în lanţul de producţie. Ne interesează un model de creştere economică sustenabilă, în care IT, comunicaţiile, energia, industria auto, industriile creative s.a. – domenii definite ca strategice de către Guvern – să ocupe un loc din ce în ce mai însemnat. Tintim două obiective majore pe termen mediu – România – hub tehnologic în Europa Centrală şi de Est şi România – lider regional în domeniul energiei.

A treia ipoteza, saturarea potenţialului modelului de creştere economică post Revolutia din 89 ne obligă să convergem rapid către un alt model. Ne-am definit ca obiectiv strategic modelul bazat pe inovaţie, în care România trebuie să facă transferul de la creşterea economică extensivă (mare consumatoare de resurse de orice fel pentru output uri reduse) către o creştere economică inteligentă. Dorim să trecem de la creşterea economică exogenă – cu motoare de creştere instabile, care îşi ating saturaţia rapid – către creşterea economică endogenă (susţinută de motoare de genul cercetare dezvoltare, inovaţie, IT&C, start up uri, îmbunătăţire tehnologică, investiţie în capitalul uman, consolidare instituţională s.a.).

Vizitele de azi nu sunt întâmplătoare. Am stabilit domeniile IT, comunicaţii şi energie ca fiind clustere de competitivitate şi vrem să le dezvoltăm. Creşterea plafonului de deductibilitate pentru cheltuielile de cercetare dezvoltare efectuate de firme, schema de ajutor de stat de 100 milioane euro ptr IT&C şi creare de locuri de muncă şi schema de minimis ptr IMM uri sunt masuri bune dar puzzle ul de susţinere pe aceste domenii trebuie continuat.

Considerăm strict necesară schimbarea funcţiei de producţie pentru a ieşi din capcana sărăciei şi a ajunge din urmă ţările dezvoltate – mergem către un nivel superior prin mărirea vitezei de convergenţă.

Am luat decizia şi ne ţinem de ea. Împingem curba posibilităţilor de producţie spre dreapta printr-un mix între creşterea eficienţei pe seama investiţiei în capitalul uman, tehnologie, cercetare dezvoltare, hub uri regionale de afaceri, IT, comunicaţii şi exploatarea resurselor disponibile (energie neconventionala, resurse minerale etc). În opinia mea, alternativă nu există.

www.contributors.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe