OraNoua.ro
Publicat în 20 mai 2015, 17:21 / 140 elite & idei

Cristian Socol: Creșterea economică peste așteptari vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist

Cristian Socol: Creșterea economică peste așteptari vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist

România a obținut în primul trimestru al acestui an o creștere economică de 4,3% – record postcriză dar și cea mai mare din Uniunea Europeană, pe fondul unei evoluții pozitive consolidate a industriei și al revenirii puternice în sectorul de construcții, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilierul premierului pe probleme macroeconomice.

Acesta consideră că pe partea utilizării PIB (metoda cheltuielilor), consumul privat și dinamica pozitivă a exporturilor au condus la o rată de creștere economică mult peste potențial.

„Creșterea economică peste așteptări vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist, cu inflație la minim record, deficite bugetar și de cont curent și datorie publică sub pragul de sustenabilitate și o rată a șomajului redusă. Vom continua stimularea sectorului privat și consolidarea clasei mijlocii prin măsuri de relaxare fiscală graduală, sustenabilă, încurajarea dezvoltării industriilor de valoare adăugată prin scheme de ajutor de stat țintite către clusterele competitive și implementarea accelerată a unor măsuri noi de creare de locuri de muncă”, a precizat Socol.

În opinia acestuia, este prioritară diseminarea echilibrată a beneficiilor creșterii economice prin creșterea puterii de cumpărare mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

„Dacă în prezent creșterea puterii de cumpărare a câștigului salarial mediu este de 6,4% (comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), iar la pensii de 5%, ca urmare a măsurilor promovate până la sfârșitul anului (creșterea salariului minim și reducerea TVA la 9%), estimăm că puterea de cumpărare a populației cu venituri mici și medii să crească cu procente de peste 10%. Pilonii strategici presupun pe termen mediu o creștere economică inteligentă (orientată către sectoare cu valoare adăugată medie/ridicată), o creștere economică echilibrată spațial și o creștere economică sustenabilă, inclusivă, cu reconstruirea unei plase puternice de siguranță socială, refăcută după măsurile dure de austeritate”, precizează consilierul economic al premierului.

Potrivit sursei citate, urgențele majore pe termen scurt și mediu în domeniul economic vizează accelerarea reformelor structurale cu precădere îmbunătățirea guvernanței corporative la companiile de stat, implementarea efectivă a prioritizării investițiilor publice în procesul bugetar, raționalizarea cheltuielilor publice, îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare și reducerea evaziunii fiscale, transparentizarea costurilor în domeniul sănătății dar și accelerarea absorbției banilor europeni.

Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creștere cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Potrivit estimării preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), România și Cipru au avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe