Adriana
Publicat în 28 august 2013, 13:15 / 105 elite & idei

Cristian Socol: Despre credibilitate în mesajele Preşedintelui

Cristian Socol: Despre credibilitate în mesajele Preşedintelui
+ Observator

Poate nimic nu este mai ingrijorator in afirmaţiile Presedintelui de ieri decât zicerea “drumul pe care merge tara este un drum periculos… Exista riscul ca dupa sacrificiile enorme din 2010-2011, sa devina ceva repetabil. Riscam sa alunecam din nou intr-o situatie dificila economic”.

Dacă ar veni de la analisti economici „independenţi”, această afirmaţie ar trece poate neobservată. In condiţiile in care Preşedintele României (unul dintre cei mai informaţi oameni din România) pune in discuţie consolidarea macroeconomică prezentă, aruncând în discursul public incertitudine, lucrurile sunt îngrijorătoare. Să vedem cum se susţin afirmaţiile făcute ieri cu privire la repetarea evenimentelor neplăcute din 2010 si 2011. Vom analiza câtiva indicatori care sunt considerati relevanti pentru reliefarea eventualelor vulnerabilităţi macroeconomice. Nu este nevoie de mari cunoştinţe de economie pentru a observa nivelul de raţionalitate al îngrijorărilor. 1. In ultimul an, probabilitatea de default a României calculată pe baza CDS -urilor la împrumuturile pe 5 ani (rată de recuperare de 60%) a scăzut de la 7,8% la 4,7%. Sursa: Bloomberg, DB Research, 2013 2. România se împrumută la randamente mici nu numai pe pieţele financiare internaţionale ci şi pe piaţa internă. Pe lângă un efect regional, aceasta înseamnă un plus de credibilitate în politicile macroeconomice aplicate. 3. Structura pe maturităţi a datoriei publice s-a îmbunătăţit, fiind redusă presiunea datoriei publice pe termen scurt. Rata de creştere a datoriei publice s-a redus, România spunând pas modelului pe datorie cu care ne obisnuisem in ultimii ani. Pe de altă parte, ca urmare a credibilităţii ridicate şi implicit a reducerii randamentelor la imprumuturi s-a reuşit extinderea scadenţelor astfel încât să se minimizeze riscul unor vârfuri de sarcină pe datoria publică. Sursa: Ministerul Finantelor Publice, 2013 4. România are un buffer în Trezorerie care acoperă 5 luni din necesităţile brute de finanţare curente, peste 4 luni cât este stabilit în acordul cu FMI si CE, termen considerat confortabil de către literatura economică. 5. România îşi respectă angajamentele convenite cu creditorii instituţionali în ceea ce priveşte atingerea ţintelor de consolidare fiscală (deficit bugetar şi deficit bugetar structural). Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni ale anului s-a incheiat cu un deficit de – 6,02 miliarde lei (0,96% din PIB) fata de – 6,97 miliarde lei (1,19% din PIB), realizat in aceeasi perioada a anului precedent. Într-un mediu macroeconomic sensibil, dominat de incertitudine, afirmaţiile tari chiar nu-şi au locul. Cred că nu greşesc.
www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe