OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 13:28 / 272 elite & idei

Cristian Socol: Ne așteptăm la scăderea cotei de risc asociată obligațiunilor României, după îmbunățirea ratingului

Cristian Socol: Ne așteptăm la scăderea cotei de risc asociată obligațiunilor României, după îmbunățirea ratingului

Ne așteptăm la scăderea cotei de risc asociată obligațiunilor României, la investiții străine mai mari și o viteză mai mare de convergență față de țările UE, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, referitor la decizia agenției de evaluare financiară Standard and Poor’s de a îmbunătăți calificativul României la ‘BBB minus’, primul rating din categoria ‘investment grade’.

‘Ne așteptăm la scăderea cotei de risc asociată obligațiunilor României, la investiții străine mai mari și o viteză mai mare de convergență față de țările UE. România intrase de mult în clubul țărilor credibile din punctul de vedere al stabilității macroeconomice și al creșterii convergenței nominale și reale cu standardele UE. România dovedește, încă o dată, partenerilor strategici SUA și UE că
reprezintă un pol de dezvoltare sustenabil economic și politic în Europa Centrală și de Est”, a subliniat Cristian Socol.

Potrivit acestuia, evoluția macroeconomică pozitivă a României din ultimii ani a permis îmbunătățirea calificativelor acordate de agențiile de rating chiar dacă mai târziu decât ar fi meritat țara.

„Creșterea ratingului de către Standard and Poor’s confirmă performanța noului Tigru european. România impune respect în UE.

Evoluția macroeconomică pozitivă a României din ultimii ani a permis îmbunătățirea calificativelor acordate de către agențiile de rating, chiar dacă mai târziu decât ar fi meritat țara noastră. România este un exemplu reușit de stimulare a potențialului economic post criză, traiectoria sustenabilă de consolidare fiscală, indiferent de perioadele electorale impunând respect între țările UE. Este meritul premierului Victor Ponta de a reuși un balans optim între creșterea economică record și consolidare fiscală dură, inflație și deficit de cont curent la minime istorice, creșteri record ale producției industriale și a celei agricole, mărirea de patru ori a ratei de absorbție a fondurilor europene, ajustare fiscală și echitate socială”, a mai spus Socol.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătățit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg.

‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții.

În urma deciziei de vineri, ratingul de țară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei și Spaniei.

Standard & Poor’s era singura mare agenție de rating care menținea România în categoria ”junk’ (nerecomandată pentru investiții — n.r.), în condițiile în care Fitch Ratings și Moody’s plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.

‘Îmbunătățirea ratingului reflectă progresele rapide înregistrate de România în îmbunătățirea balanței externe. De asemenea, evidențiază punctul nostru de vedere că progresele realizate în domeniul consolidării fiscale și întăririi stabilității sectorului financiar vor continua’, se arată în comunicatul S&P.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe