OraNoua.ro
Publicat în 17 decembrie 2014, 17:42 / 218 elite & idei

Cristian Socol: România este, în prezent, securizată din punct de vedere financiar

Cristian Socol: România este, în prezent, securizată din punct de vedere financiar

România este una dintre cele mai stabile țări din Uniunea Europeană din punct de vedere macroeconomic și, în prezent, este securizată financiar, afirmă consilierul primului ministru, Cristian Socol, într-o declarație transmisă AGERPRES.

„Într-un context regional incert, instabil, România va manifesta în continuare prudență din punct de vedere macroeconomic. În prezent, România este securizată din punct de vedere financiar (are buffere în Trezorerie ce acoperă mai mult de 6 luni din necesarul curent de finanțare —  peste 4 luni cât este pragul de confort, iar rezervele internaționale totale ale BNR sunt duble față de datoria externă pe termen scurt). Deși pare ciudat, nu trebuie să ne ferim să spunem că România împrumută astăzi UE cu credibilitate, reputația țării noastre fiind argumentată în plus prin Macroeconomia lui 1% (România are deficit bugetar mic de 1,8% din PIB pe cash la anul, deficit structural de 1% din PIB la anul, are un deficit de cont curent mic 1%, deci nu mai suntem dependenți de capitalurile externe, și o inflație  de 1,3%)’, a explicat Cristian Socol.

Potrivit acestuia, România îndeplinește toate criteriile de convergență nominală privind aderarea la zona euro, are a treia cea mai mică datorie publică în PIB din UE și cea mai mare creștere economică în trimestrul al treilea din 2014 dintre țările UE.

Cristian Socol a semnalat că, în ultima perioadă s-au întețit semnalele creșterii incertitudinii pe piețele financiare internaționale, iar principalele zone economice ale lumii dau semne de recuperare lentă (SUA), încetinire a creșterii economice (China), posibilă reintrare în recesiune (zona euro) sau prăbușire a economiei (Rusia și Ucraina).

‘Contextul global este unul îngrijorător din punct de vedere macroeconomic, existând semnale ce pot readuce în discuție pe termen mediu manifestarea așa numitei ‘furtuni perfecte’. Economia SUA dă semne de revigorare lentă (cu cea mai bună rată de creștere a producției industriale din ultimii 4 ani), zona euro riscă să reintre în recesiune (estimările de creștere economică reducându-se puternic, datoriile publice cresc în continuare, deficitele bugetare sunt mari ș.a.), iar economia Chinei are o performanță din ce în ce mai mică, pentru prima dată după 15 ani autoritățile fiind nevoite să ducă estimarea de creștere în jos (în jurul a 7%, trimestrul 2 din 2014 arătând cea mai scăzută rată de creștere economică din ultimii 5 ani)’, a afirmat Cristian Socol.

El a adăugat că, ‘lângă noi, economia Rusiei se prăbușește’ pe fondul sancțiunilor impuse și a ieftinirii puternice a barilului de petrol (rubla a pierdut 50% față de dolar în ultimul an, Banca Rusiei anunțând luni seară creșterea ratei dobânzii de referință de la 10,5% la 17% pentru a stopa ieșirile de capital, autoritățile solicită ministerelor să reducă cheltuielile cu 10-15% s.a.).

‘Economia Ucrainei are nevoie de finanțare imediată de 15 miliarde dolari pe care nimeni nu se încumetă să o dea, dat fiind fondul scăderii economice a acestei țări de 7%’, a mai spus Socol.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva ani



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe