OraNoua.ro
Publicat în 5 martie 2014, 15:48 / 201 elite & idei

Cristian Socol: România puternică

Cristian Socol: România puternică

de Cristian Socol

Nu mă pricep la relaţii internaţionale, politică externă şi de securitate, apărare s.a. Avem specialişti foarte buni în domeniile amintite. Ceea ce ştiu este că în momente tensionate precum cel din Ucraina trebuie să ai ce arăta, pentru a descumpăni adversarul. Nu este de ajuns să masezi tehnica militară şi soldaţi la graniţe şi să aşezi masa de negociere având în spate tancurile fiecăreia dintre armate. Este un tablou învechit.

Sigur, capacitatea militarară este importantă. Citeam în ultimul număr Foreign Policy România despre efortul Poloniei de a-şi întări forţa economică şi printr-o capacitate militară crescută. Investiţii majore proiectate în următorii ani pentru a reduce la maximum vulnerabilităţile. Cu stabilitate politică şi un minimum de echilibru social, Polonia devine un actor de temut în Zona şi în UE28. Devine o Polonie puternică.

Eu sunt economist. Cred că forţa unui stat depinde într-o mare măsură de forţa economică. De modul în care stai pe propriile picioare din punct de vedere economic, depind mai apoi investiţiile în securitate, apărare. De economie depind şi pacea socială şi poate, stabilitatea politică.

Tabloul macroeconomic al României de azi arată o economie puternică, ce se aşează sustenabil pe o traiectorie reală de convergenţă. Creştere economică substanţială, deficite bugetare şi de cont curent mici, dependenţa redusă de fluxurile de capital externe, buffere puternice a€“ rezerve valutare internaţionale ce acoperă confortabil datoria externă pe termen scurt, baza industrială ce dă semne de consolidare; consolidare fiscală susţinută – sunt elemente care arată că România stă în picioare din punct de vedere macroeconomic.

După toate grilele de monitorizare şi evaluare ale Comisiei Europene, ţara noastră este punctată ca îndeplinind marea majoritate a criteriilor macroeconomice. Mai avem de lucru la convergenţa reală, dar este clar că România nu mai poate fi prinsă pe termen scurt în spirală morţii. Astăzi, România câştigă respect.

De la economie pleacă aproape totul. Sau de la bani, ar spune alţii. Dincolo de criza guvernamentală şi de criza din Ucraina -€“ care cu siguranţă vor avea şi efecte economice, România trebuie să continue să se întărească din punct de vedere economic şi să degajeze spaţiu fiscal pentru modernizarea capabilităţilor militare şi de securitate. Trebuie să redevină România Puternică. Adversarii trebuie descumpăniţi preventiv!

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe