Adriana
Publicat în 27 iunie 2018, 09:46 / 297 elite & idei

Cristian Unteanu: Europa, între idealuri şi „centrele închise“ pentru migranţi

Cristian Unteanu: Europa, între idealuri şi „centrele închise“ pentru migranţi
+ Observator

Între aceste două noţiuni aparent ireconciliabile există totuşi un numitor comun: eşecul unei întregi generaţii de politicieni şi a modului în care au imaginat şi manageriat proiectul european.

Un eşec grav care trebuie recunoscut ca atare dacă vrem să mai avem măcar o speranţă că ceea ce va urma ar putea menţine în stare de funcţionare sistemul Europei Unite, altfel pusă în faţa perspectivei de întoarcere la peisajul compus din alianţe belicoase de state naţionale în căutare de revendicări teritoriale şi cu reale ambiţii revanşarde.

Premierul spaniol (socialist) şi Preşedintele Franţei (centru dreapta) au ieşit cu o propunere comună care merge cel mai departe pe linia soluţiilor considerate extreme pentru managementul viitor al crizei migraţioniste: doresc înfiinţarea pe teritoriul european a unor „centre închise“ pentru trierea migranţilor. Merg astfel şi mai departe decât proiectul de care se vorbeşte deja în Proiectul de Concluzii al Consiliului European de la finalul acestei săptămâni şi pe care vi l-am prezentat într-o corespondenţă de săptămâna trecută. Acolo se propunea constituirea unor „platforme de debarcare“ în exteriorul UE în care să fie aduşi cei salvaţi în operaţiuni maritime şi, ca atare, nelăsaţi să ajungă pe teritoriul european.

Propunerea celor doi lideri este, pe fond, profund semnificativă pentru dilema din acest moment cu care sunt confruntate marile familii politice tradiţionale europene, profund speriate că au ajuns într-o fundătură tot ţinându-se de corectitudinea politică a bibliei democraţiei teoretice. În consecinţă, sunt acum obligate să renunţe la principii considerate drept sacrosante doar cu câţiva ani în urmă. Cele pe care s-a bazat întreaga construcţie politică actuală la nivel european. Printre acestea, mereu pus la loc de frunte era cel al ajutorului cvasi-necondiţionat care trebuie oferit migranţilor, oameni care trebuiau să vadă în „visul european“ aceeaşi posibilitate de a-şi schimba destinele oferită de către o civilizaţie cu valori superioare aşa cum, odinioară, apăruse „visul american“.

Ca şi Trump, liderii europeni încep să accepte ideea că apariţia de urgenţă a „centrelor închise de triere“ şi a măsurilor restrictive din ce în ce mai ample sunt, de fapt, singura soluţie pe care o mai au la dispoziţie.

Pentru a fi corecţi, trebuie să spunem că, atât timp cât s-a putut, adică în perioada de graţie în care creşterea economică reuşea să creeze o bunăstare reală şi putea, fără mari probleme, să granteze fondurile necesare pentru a plăti „migraţia acceptabilă“, adică cea provenită din fostele colonii şi care provoca ceva remuşcări discrete, totul a fost bine. Principiu care a mai funcţionat oarecum, după căderea Cortinei de Fier, şi pentru sărmanii din estul European, într-atât de disperaţi şi săraci încât au fost şi sunt încă gata să accepte orice muncă degradantă.

Dar acum, gata! Suntem în criză, ne pregătim de una de mare amploare, apar mari probleme în perspectivă pe toate pieţele muncii, politica hiper-izolaţionistă a lui Trump a provocat deja deja începerea unui război comercial de mare amploare în spaţiul euro-atlantic, aşa că apetitul de a mai primi un alt val de migranţi din zona Orientului Mijlociu, Maghrebului şi Africii Negre se apropie vertiginos de zero. Iar pentru cei din estul European început să apară noi pachete legislative limitative şi sancţionând din ce în ce mai tare munca la negru.

Citeste mai mult: adev.ro/pax6z5

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe