Adriana
Publicat în 22 octombrie 2012, 16:09 / 323 elite & idei

Cristian Unteanu, interviu cu Joseph Daul, Preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European

Cristian Unteanu, interviu cu Joseph Daul, Preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European
+ Observator

Preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Joseph Daul, vorbeşte, într-un interviu pentru ziarul „Adevărul”, despre importanţa şi consecinţele desfăşurării Congresului PPE la Bucureşti, precum şi despre principalele subiecte discutate în cadrul acestuia.

Domnule Daul, ce adaugă acest Congres în favoarea destinului României europene? 

Cred că un congres al PPE este întotdeauna ceva extrem de important, deoarece din timp în timp sunt create nişte „Manifeste”, astfel că programele noastre de viitor sunt discutate cu aceste prilejuri. Mai mult, un asemenea manifest va purta întotdeauna numele oraşului unde se ţine acest congres. Astfel, manifestul despre care vorbim va purta pentru totdeauna numele de „Manifestul de la Bucureşti”.

Câţi ani a fost valabil precedentul Manifest?

Douăzeci de ani. Nu ştiu cât va dura acesta, doarece lucrurile se mişcă mult mai repede, dar cu siguranţă că el va dăinui cinci sau şase ani.

Ce aduce nou?

Aduce multe lucruri, dar aş vrea să amintesc că precedentul manifest, care a dăinuit douăzeci de ani, ne-a adus Premiul Nobel pentru Pace, iar părinţii fondatori ai PPE au muncit după cel de-al doilea război mondial pentru a obţine aceşti 60 de ani de pace şi de prosperitate. De data asta, Manifestul de la Bucureşti trebuie să ne ajute în definirea marilor linii pentru prosperitate şi pentru bunăstare în economia socială de piaţă. Ceea ce ne diferenţiază de socialişti este că doctrina noastră constă în căutarea mijloacelor prin care se pot câştiga bani pentru a finanţa domeniul social, şi nu finanţarea domeniului social prin noi şi noi împrumuturi, aşa cum atât partidele de dreapta, cât şi cele de stânga au făcut-o în ultima vreme. Ca domenii noi de analiză apar piaţa unică, lupta pentru o Europă mai unită, tocmai pentru a putea supravieţui în raport cu fenomenele care se întâmplă acum în lume, care să răspundă globalizării.

Problemele sociale sunt din ce în ce mai serioase în UE. Credeţi că un simplu manifest ajunge?

Aveţi perfectă dreptate. Trebuie să fim extrem de atenţi la problemele sociale din aceste momente, dar este limpede că nu putem cheltui mai mulţi bani. Altfel, intrăm cu toţii în faliment. Tocmai de aceea vorbim acum de economie socială de piaţă, care să fie funcţională şi să producă, nelăsând pe nimeni în afara jocului.

În această vară aţi trimit nişte mesaje extrem de dure privind România, dar, în acelaşi timp, cu o lună în urmă, aţi vorbit de o nouă deschidere faţă de România. Se face simţită această nouă atitudine în mesajele date de Congresul PPE la Bucureşti?

Am fost foarte dur în momentul în care existau ameninţări la adresa democraţiei din România, dar am decis ţinerea Congresului la Bucureşti tocmai pentru a ajuta România. Noi ne-am ţinut de decizia aceasta, pe care am luat-o în 2011, şi nu am anulat-o, aşa cum au făcut-o alţii. PPE doreşte să sprijine România în mod constant şi nu uitaţi că grupul nostru a susţinut intrarea României în spaţiul Schengen. Eu, personal, am susţinut din toate puterile principiul că România trebuie să facă parte integral din toate structurile UE.

Care este mesajul dumneavoastră pentru români? Vă întreb asta deoarece, începând cu această vară, ei se întreabă care le este locul în Europa şi dacă nu cumva cei de la Bruxelles îşi doresc o Românie care să fie executant de ordine.

Cred că răspunsul îl găsiţi în faptul că 16 şefi de state şi guverne, printre care şi doamna Merkel, se află la Bucureşti şi asta reprezintă o recunoaştere clară a ceea ce înseamnă România. Sigur că România e reprezentată cu drepturi depline la PPE, dar România, în integralitatea sa, face parte din UE şi cred că românii trebuie să fie conştienţi de acest lucru. Dacă nu ar fi existat această recunoaştere, am fi putut să spunem foarte simplu: „Hopa, există probleme în România, există conflicte între partidele politice, nu mai mergem, anulăm Congresul!” Nu! Dimpotrivă! Şefii de state şi de guverne au decis să vină la Bucureşti.

Cine va fi următorul preşedinte al Comisiei Europene? Care va fi propunerea PPE?

Pot să vă spun că pe 19 ianuarie, cu ocazia reuniunii noastre din Malta, vom defini criteriile de alegere a următorului candidat, adică ce trebuie să însemne această personalitate, ce trebuie el să facă. După aceasta, vom avea tot timpul să facem alegerea finală care trebuie să fie prezentată la finele anului 2013.

Cristian Unteanu este corespondent al ziarului „Adevărul” la Bruxelles.

Articol publicat pe www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe