Adriana
Publicat în 22 martie 2018, 12:51 / 217 elite & idei

Cristian Unteanu: Noua ecuaţie a puterii globale: Putin et Comp se află pe poziţii

Cristian Unteanu: Noua ecuaţie a puterii globale: Putin et Comp se află pe poziţii
+ Observator

Odată cu realegerea lui Vladimir Putin, este completat careul de reprezentanţi ai super-puterilor care, în perioada următoare, vor intra în procesul final care va produce redesenarea hărţii globale de forţă şi influenţe, reîmpărţindu-le pentru o perioadă rezonabilă de timp, după modelul Ialta.
SUA, China, Rusia şi UE intră în această competiţie, pregătite să asume orice curs ulterior, fie că el va fi doar o negociere, fie că va fi o negociere post-conflict. Fiecare dintre actori ştie că schimbarea actualului sistem al relaţiilor internaţionale este absolut inevitabilă tocmai pentru că succesiunea evenimentelor din ultimii ani dovedeşte că mecanismele apărute după cel de-al Doilea Război Mondial sunt acum depăşite, obosite şi din ce în ce mai ignorate de state în căutare de noi alianţe mai sigure şi mai profitabile. Iar prima etapă a jocului este pe cale să se încheie. E vorba despre anii în care fiecare dintre cei patru actori şi-a prezentat şi a trecut la implementarea noii formule de putere pe baza căreia va intra în etapa următoare. China, noul mare actor global, şi-a anunţat viziunea de expansiune economică mondială care să acopere o vastă zonă a planetei cu ajutorul celor două mari centuri, terestră şi maritimă, din cadrul Noului Drum al Mătăsii. Şi, tocmai fiindcă proiectul este gigantic, îl acoperă în termeni de predictibilitate politică şi investiţională, prin asigurarea concentrării puterii absolute în mâinile unei singure persoane, Marele Lider Absolut după modelul Mao. Rusia merge în continuare pe linia de forţă impusă de Putin, folosind din plin arma resurselor energetice, dezvoltând o extrem de ambiţioasă politică de implantare în teritorii noi, de la Arctica până la Mediterana, amplasând noi şi noi baze militare la limita estică a expansiunii chineze şi în proximitatea imediată a liniilor NATO. Menţinând o presiune continuă prin susţinerea focarelor de conflict pe care le reprezintă „războaiele îngheţate“ şi investind resurse enorme în programe de înarmare. În SUA se schimbă în forţă garniturile politice, militare şi de securitate pentru a aduce în faţă o linie dură şi evident cu mult mai devotată Preşedintelui Trump şi politicilor sale mai ales în domeniul economic unde, în virtutea promisiunii electorale de protejare a pieţei naţionale, este declanşat acum ceea ce poate deveni un foarte concret război comercial global. Deocamdată, totul e favoarea SUA, bursele şi companiile fiind în creştere importantă, iar Trump vrea să profite la maximum acest avantaj probabil asociat cu o negociere asupra livrării către mai vechii sau noii aliaţi a unora dintre „pachetele tehnologice“ excepţionale de care dispun americanii.

http://adevarul.ro/international/in-lume/noua-ecuatie-puterii-globale-putin-et-comp-afla-pozitii-1_5aae1ea8df52022f75b61945/index.html

Citeste mai mult: adev.ro/p5s1hx

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe