OraNoua.ro
Publicat în 3 decembrie 2014, 20:54 / 249 elite & idei

Cristian Unteanu: Republica Moldova – timpul Marilor Aşteptări

Cristian Unteanu: Republica Moldova – timpul Marilor Aşteptări

de Cristian Unteanu

Avem rezultatele votului. Se confirmă posibilitatea continuării drumului european. Dar timpul Marilor Aşteptări de-abia acum începe. Nu e simplu, presupune necunoscute majore, este o perioadă în care se deschid întrebări extrem de complicate pentru că de-abia acum s-a restartat jocul.

Pentru toţi partenerii, fie ei cei vizibili şi foarte uşor de identificat, fie actorii care, dintotdeauna, au preferat să stea discret în spatele cortinei şi să lucreze prin interpuşi.

O analiză realistă a situaţiei din teren trebuie să fie făcută prin conexarea situaţiilor existente în întreaga zonă şi prin identificarea posibilelor evoluţii conflictuale pornind de la punerea corectă în pagină a ecuaţiei complexe din teren. Vedem atunci că există desenate deja elementele de tensiune care sunt pregătite, construite şi calibrate fie pentru a se putea întreţine o stare de incertitudine şi ameninţare permanentă fie pentru a amplasa direct baze militare pentru forţele convenţionale sau pentru a consolida amplasamente de start pentru viitoare acţiuni ofensive ale trupelor speciale.

Dacă observaţi, există deja o primă similaritate între Ucraina şi Republica Moldova: în ambele ţări, în urma alegerilor, au învins forţele pro-europene, numai că acest vot a avut loc doar într-o zonă a teritoriului naţional, cea controlată de forţele guvernamentale. Estul Ucrainei a ieşit din discuţie, exact aşa cum s-au petrecut lucrurile şi în Transnistria, asta în condiţiile în care, cel puţin teoretic, vorbim despre ţări suverane şi unitare şi nu despre unele federale în care să existe mai multe organisme suverane paralele de decizie.

Ce se va petrece în continuare? Ce tip de soluţie se va negocia, de către cine şi sub ce mandat, pentru a evita ca această situaţie de fapt să nu se transforme în ”război îngheţat”, în acest caz sursă directă şi continuă de ameninţare şi presiune rusească asupra graniţei de est a NATO şi UE? Dacă vorbeam despre timpul Marilor Aşteptări, atunci poate cea mai importantă dintre ele este conştientizarea de către actorii strategici a faptului că soluţia nu poate fi locală, ucraineană, moldovenească, etc, ci trebuie pusă într-un format global care să trateze, dacă încă se mai poate şi mai este timp, despre chestiunea respectării graniţelor în formatul decis de Acordurile de la Helsinki.

Dacă nu, se poate în orice moment activa “precedentul Crimeea”. Scenariu improbabil? Deja, liderul socialiştilor din R. Moldova a anunţat, din poziţia sa de reprezentativitate dată de situarea pe locul I în preferinţele electoratului, că va susţine convocarea unui referendum privind Acordul recent semnat cu UE şi, evident, cu o a doua întrebare logică, cea privind aderarea la Uniunea Vamală a lui Putin.

Simple jocuri teoretice? Deloc, deoarece succesul scenariul a fost deja probat, iar o situaţie explozivă poate fi creată încă în orice moment, cu punerea în mişcare a forţelor pro-ruse din Transnistria şi Găgăuzia în sprijinul unor operaţiuni de destabilizare organizate de trupe ale forţelor speciale.

Este deci posibil, dar cu ce costuri? Întrebare esenţială deoarece scenariul în zonă devine din ce în ce mai fluid şi deschis exact proporţional cu intrarea Rusiei într-un joc în care are din ce în ce mai puţine opţiuni în afară de cele finale. Este perioada cea mai primejdioasă de la începerea conflictelor în zona proximă nouă, deoarece, după o perioadă de ofensivă în care Rusia a înregistrat succese incontestabile în urma unui blitzkrieg bazat pe lipsa de reacţie a adversarului (UE şi NATO) acum începe să simtă din plin, la un nivel deloc anticipat de planificatorii săi strategici, efectul dramatic al sancţiunilor internaţionale. Iar efectul acesta nu este nici punctual, pe unul sau altul din sectoarele economiei naţionale a Federaţiei Ruse, ci a fost proiectat – şi funcţionează ca atare – pentru a produce realmente o izolare a economiei ruseşti de toate sectoarele strategice internaţionale producătoare de devize şi generatoare de rezistenţă pe termen scurt şi mediu. Scăderea continuă a preţului petrolului atenuează sau chiar anihilează ameninţarea directă reprezentată de tradiţionalul şantaj energetic rusesc la adresa Europei, dar scade în mare măsură şi din valoarea argumentului parteneriatului cu China în acest domeniu.                                 Nimeni nu poate anticipa capacitatea reală de rezistenţă a economiei ruse, dar pe toate canalele încep să curgă informaţiile colectate din Rusia care vorbesc despre tensiuni sociale şi nemulţumiri din ce în ce mai vizibile legate de efectele demult nemaivăzutei devaluări zilnice a rublei, scăderii puterii de consum şi nivelului de viaţă. În consecinţă, apare întrebarea privind intenţiile de viitor imediat ale lui Vladimir Putin care, aşa cum spuneam, dispune din ce în ce mai puţine mijloace de răspuns în afara celor militare. Pentru utilizare imediată, precum în Ucraina sau Transnistria, sau de disuasiune, aşa cum este acumularea de capacităţi ofensive din ce în ce mai mari, inclusiv nucleare, la Sevastopol…

Marile Aşteptări ar fi că NATO şi UE au învăţat din acest episod deloc terminat sau rezolvat că soluţia economică reprezintă doar o componentă a ceea ce va trebui să fie rebalansarea situaţiei de securitate de la graniţa de est a Europei. Sigur că argumentul prosperităţii şi al intrării într-un spaţiu de predictibilitate a dezvoltării pe termen lung este unul foarte important dar, iată, nu şi unul absolut decisiv, în măsura în care nu a putut convinge o masă importantă de populaţie, cea care ataşată în continuare opţiunii parteneriatului cu Rusia….Dacă nu vor fi împlinite Marile Speranţe legate de puterea, autoritatea şi ştiinţa UE şi NATO de a aduce o rezolvare complexă pe măsura structurării actuale a situaţiei de zonă, atunci este posibil ca opţiunile europene şi euro-atlantice să mai fie încă reversibile. Instituţiile occidentale au de trecut acum testul cel mai important, cel care le obligă să susţină state ca Ucraina sau Republica Moldova ca state unitare şi indivizibile în opţiunea lor pro-europeană. Plasa întinsă de Rusia poartă numele de „stat federal”, poartă deschisă, după cum ştim foarte bine, oricăror evoluţii ulterioare, căci s-ar reconfirma faptul că graniţele se pot schimba şi că, pe fond, singurul argument care contează, este cel al forţei sau ameninţării cu forţa.

Din nefericire, harta etnică a zonei noastre şi istoria sa cu totul specială face ca de aici să poată fi alimentate conflicte sau acestea să fie argumentele care să producă o confuzie generatoare de conflicte. Opţiunile pro-europene trebuie ajutate rapid, concret şi cu argumente care să stabilizeze pe termen lung zona, ca un anunţ că angajamentul de securitate vine ca parte integrantă în pachetul Marilor Aşteptări transformate, astfel, în Marile Confirmări. Şi atunci, doar în acest caz, s-ar putea să vedem evoluţii surprinzătoare în zona învecinată şi cea proximă ei, cea din Caucaz pentru început.

Acesta ar fi Proiectul. Să vedem în ce măsură realitatea îl va confirma. Uitaţi-vă bine la imaginea din Comrat, simbolică pentru acest moment în care ambele drumuri cu simbolurile lor aferent, încă pot să coexiste pe acelaşi areal. Sigur însă că, într-un fel sau altul, nu pentru mult timp de acum înainte.

Sursa: adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe