OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:33 / 143 elite & idei

Cristina Popescu: ‘Luceafărul poeziei românești’ omagiat pe mărcile poștale

Cristina Popescu: ‘Luceafărul poeziei românești’ omagiat pe mărcile poștale

Ca în fiecare an, Romfilatelia continuă să promoveze pe timbre adevărate valori și simboluri, reprezentând o neîncetată susținătoare a tradițiilor și obiceiurilor românești, precum și a proiectelor culturale de interes național.

Prima emisiune de mărci poștale a anului 2014 marchează Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în data de 15 ianuarie, și este dedicată marelui poet național, intitulându-se Mihai Eminescu — ‘Luceafărul poeziei românești’.

Considerat simbol național, Mihai Eminescu a fost, este și va rămâne cu siguranță un geniu al literaturii poetice ‘cu totul deosebit în felul său, om al timpului modern, deocamdată blazat în cuget, iubitor de antiteze cam exagerate…dar în fine poet, poet în toată puterea cuvântului…’. (Titu Maiorescu, 15 mai 1871)

Fire permanent în mișcare, marele poet se face remarcat și în domenii precum publicistică și teatru, însă se identifică cu romantismul literar, opera sa putând fi definită, în toată bogăția ei, ca fiind cea dintâi treaptă de înălțare a literaturii române.

Timbrul emisiunii, având valoarea nominală de 9,10 lei, reproduce imaginea unui portret al poetului Mihai Eminescu aflat în galeria de tablouri a Academiei Române. Alături de acesta emisiunea mai conține și un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete, blocul de 4 timbre + 4 viniete și colița dantelată.

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 360 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre și 4 viniete, având aplicată pe manșetă ștampila prima zi a emisiunii și semnătura olografă a lui Mihai Eminescu în folio aur și cu plicul prima zi al emisiunii cu ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 360.

Începând cu ziua de miercuri, 15 ianuarie 2014, emisiunea de mărci poștale Ziua Culturii Naționale: Mihai Eminescu — ‘Luceafărul poeziei românești’ va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe