OraNoua.ro
Publicat în 14 septembrie 2016, 18:00 / 507 elite & idei

Cristina Popescu: Oameni, fapte şi valori

Cristina Popescu: Oameni, fapte şi valori

Promotoare a valorilor și simbolurilor naționale, Romfilatelia aduce în atenția publicului un proiect de suflet intitulat simbolic Oameni, fapte și valori, constând într-o serie de întreguri poştale dedicate unor personalităţi de excepţie, care au excelat în domenii precum artă, medicină, filosofie, istorie etc. și care s-au remarcat prin talent, dedicare, inteligenţă şi performanță.

Aceşti reprezentanţi de valoare sunt creatori şi păstrători ai geniului românesc, iar proiectul de plicuri de corespondență cu timbru imprimat vine să-i onoreze pe cei care sunt adevărate surse de inspirație și modele de urmat, cinstind totodată memoria celor care nu mai sunt printre noi, dar ale căror realizări au schimbat lumea înconjurătoare.

 

IN MEMORIAM:

Solomon Marcus – O minte stralucită

„Ne naştem cu nevoia de a învăţa şi cu ea trăim pe tot parcursul vieţii. Este pentru fiinţa umană ceea ce este respiraţia pentru corpul uman.” (Acad. Solomon Marcus)

Personalitate enciclopedică, academicianul Solomon Marcus a fost un reputat om de ştiinţă, cu o solidă carieră internaţională, dezvoltată de-a lungul a peste 65 de ani. Un spirit liber şi inovator, un umanist în deplinul sens al termenului, profesorul Solomon Marcus avea acea capacitate unică de a se manifesta cu aceeaşi dezinvoltură şi responsabilitate, atât în lumea ideilor, cât şi în cea a spaţiul pragmatismului.

Domeniile de activitate de care a fost preocupat au fost: analiza matematică, teoria măsurii, topologie, informatică teoretică (Theoretical Computer Science), lingvistica matematică şi gramatici dependente de context, teoria literaturii şi poetică, semiotică, antropologie culturală, istorie şi filosofia ştiinţei, biologie. La toate acestea se adaugă preocuparea sa constantă şi declarată pentru educaţie, pe toate etapele vieţii fiinţei umane.

 

Elie Wiesel –  Avocatul păcii

„Indiferența îi face pe oameni să moară înainte de a muri.” (Elie Wiesel)

Martor al unei istorii dureroase, prizonier în lagărele de concentrare de la Auschwitz, Buna şi Buchenwald, suprevieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel este una din figurile-simbol ale secolului XX.  A fost scriitor, profesor, filosof, ziarist, eseist și activist pentru drepturile omului. Născut la Sighetu Marmației, în 1928, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1986, fiind supranumit de către Comitetul norvegian „mesager pentru omenire”.

A publicat 57 de cărţi, lucrările sale având ca element central omul, evoluţia şi binele acestuia, pacea şi demnitatea umană. În România, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului îi poartă numele.

 

REPERE CONTEMPORANE:

Neagu Djuvara – O viaţă, un secol de istorie

„Nimic nu servește mai bine țara decât cunoașterea (sau recunoașterea) adevărului.” (Prof. Dr. Neagu Djuvara)

De curând, profesorul Neagu Djuvara a împlinit vârsta de 100 ani. Un secol de viaţă, pe care îl priveşte cu luciditate, profundă inteligenţă, umor. Personalitatea sa marcantă, vibrantă, cucereşte prin vivacitatea şi eleganţa dialogului, prin emoţia sinceră pe care amintirile sale le provoacă, fie că e vorba de cele personale sau legate de istorie, în general.

Cele mai multe din cărţile profesorului se referă la istoria României şi a poporului român, la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivităţii istoriei şi istoriografiei.

Activitatea domniei sale, de istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, dăruirea cu care s-a implicat de-a lungul deceniilor în domeniul cultural, dar şi în cel diplomatic, îi înscriu biografia în seria personalităţilor de primă marcă ale României.

 

Leon Dănăilă – Sculptorul de creiere

„Am cerut în viață iubire și Bunul Dumnezeu mi-a dat oameni în suferință, să îi pot ajuta. Dumnezeu nu mi-a dat nimic din ce am cerut, dar mi-a dat tot ce am avut nevoie.” (Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă)

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă se numără printre cele 5.000 de personalităţi ale lumii. Figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului  XXI. Prin introducerea microscopului operator, a scăzut rata mortalităţii în cazul operaţiilor pe creier, de la 50-60% la doar 4%, şi a fost primul neurochirurg care a făcut operaţii cu laser pe creier, în România.

Autor a numeroase cărți de specialitate, profesorul Dănăilă are 18 brevete de inventator şi 10 de inovator, schimbând cursul medicinii prin descoperirea unei noi celule a creierului. Înfiinţarea clinicii de neurochirurgie din Bucureşti este tot meritul profesorului Dănăilă, în cei peste 55 de ani de când profesează realizând mai mult de 40.000 de operaţii.

 

Mihai Şora –  Căutând înţelesul a ceea ce este

Formula propusă de domnul Mihai Şora: “bucuria iradiantă, bucuria genuină, bucuria explozivă, bucuria suavă, bucuria intens liniştită, bucuria întru sine adunată, bucuria glorioasă, peste lume revărsându-se; chiar şi nobila, diafana bucurie senin-melancolică a finitudinii.”

Filosoful şi eseistul Mihai Şora este una dintre acele personalităţi ale culturii româneşti care şi-au păstrat seninătatea spritului şi dorinţa sinceră de dialog, un cărturar veritabil a cărui luciditate şi ancorare în actualitate demonstrează că vârsta reprezintă atitudinea, iar atemporalitatea este un atribut al oamenilor puternici.

A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar la unul dintre seminarii l-a avut ca asistent, pentru trei ani, pe Mircea Eliade. Este membru de onoare al Academiei Române, fiind decorat cu Ordinul Pentru Merit în grad de Mare Cruce (2000) și cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce (2006).

 

Dinu C. Giurescu – Despre istorie, cu suflet

„Avem obligația de a ne recunoaște și a cinsti limba și literatura română, istoria și geografía patriei, identitatea noastră; deopotrivă am moștenit aceste valori și ele vor merge mai departe.” (Dinu C. Giurescu)

Istoric, profesor, membru titular al Academiei Române, Dinu C. Giurescu provine dintr-o familie de academicieni, atât tatăl, Constantin C. Giurescu, cât şi bunicul, Constantin Giurescu, fiind, la rândul lor, istorici.

Este licențiat al Facultății de Istorie, Universitatea din București, 1950, iar în anul 1968 a obținut titlul științific de doctor în istorie.

„Poate sunt naiv, dar eu încă mai cred în naţiune şi în forţa ei. Poporul ăsta mai are vigoare, poporul ăsta are ingeniozitate, poporul ăsta e creativ…”, este îndemnul academicianului Dinu C. Giurescu la cunoașterea propriei istorii.

 

Augustin Buzura – Scriitor al timpului său

Tenace, analitic, serios şi satiric, academicianul Augustin Buzura este unul dintre acei autori care îşi păstrează, prin scris, consecvenţa cu sine însuşi. Personajele sale sunt adesea privite prin prisma psihologului, care nu pune însă diagnostice, ci doar caută să le înţeleagă şi prin ele, să descifreze, de fapt, realitatea.

Este absolvent al Facultăţiii de Medicină şi Farmacie din Cluj. Nu profesează ca psihiatru, ci se dedică literaturii, lucrarea sa de diplomă având titlul Shakespeare în psihiatrie.

Începând din 1963, a publicat volume precum: „Capul Bunei Speranţe“ (1963), „Absenţii“ (1970), „Feţele tăcerii“ (1974), „Refugii“ (1984), „Recviem pentru nebuni şi bestii“ (1999), „Raport asupra singurătăţii“ (2009) etc.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe